Achtergrond

Jongeren motor protesten Midden-Oosten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

‘Wij willen trouwen!’ Naast de leuze ‘Weg met Moebarak’ was deze slogan ook regelmatig te horen tijdens de achttien dagen durende protesten in Egypte die leidden tot de val van president Hosni Moebarak. Veel jonge Egyptenaren, Libiërs en Tunesiërs kunnen zich een eigen huis, meubels, een gouden ring en een spetterend trouwfeest niet veroorloven en stellen daarom het halen van een boterbriefje uit.

Werkloosheid
Het niet kunnen trouwen is slechts een van de frustraties die leeft onder de grotendeels jonge bevolking van het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Meer dan 50 procent van de bevolking in Arabische landen is jonger dan 30 jaar. Naast het gebrek aan vrijheid en de hoge voedselprijzen zit de hoge jeugdwerkloosheid hen dwars. Mohamed Bouazizi, de Tunesische fruitverkoper die zichzelf uit frustratie in brand stak en daarmee het lont in de revolutie, is niet voor niets het symbool geworden van de opstanden in het Midden-Oosten.

Dat het slecht is gesteld met de positie van jongeren beaamt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. In het rapport State of the World’s Children dat Unicef jaarlijks uitbrengt, luidt de organisatie dit keer de noodklok namens pubers wereldwijd. Investeren in de 1,2 miljard jongeren tussen de 10 en 19 jaar is volgens Unicef nodig om de spiraal van armoede en ongelijkheid te doorbreken. “We investeren vooral in kinderen tot hun tiende jaar, maar het is ook belangrijk om jongeren te steunen naarmate ze verder groeien en ontwikkelen”, stelt Unicef-woordvoerder Martin de Beer.

Grafiek jongeren
Bron: Unicef

Schooluitval
88 procent van de adolescenten leeft in ontwikkelingslanden. Wereldwijd gaan meer dan 70 miljoen tieners – waaronder meer meisjes dan jongens – niet naar de middelbare school. 81 miljoen jongeren hebben geen werk en velen van hen worden geconfronteerd met geweld, misbruik of uitbuiting. Omdat de jeugd van nu straks uitdagingen als klimaatverandering, de vergrijzing en verstedelijking moet dragen is het nodig om juist nu in hen te investeren, stelt Unicef.
 

Het rapport dat vandaag uitkomt is geschreven voordat het tumult in het Midden-Oosten losbarstte dus daar wordt niet naar verwezen. “Maar anders was dat zeker gebeurd”, zegt De Beer. De link tussen de protesten en de slechte positie van jongeren is er zeker, aldus De Beer. “Maar het gaat hier ook wel om dictatoriale regimes.”

Revolutionaire cocktail
Gebrekkige kansen voor jongeren hoeven volgens Unicef dus niet automatisch te betekenen dat jongeren ook in opstand komen. Weekblad Time legt dat verband wel. Volgens het blad vond 80 procent van alle conflicten die tussen 1970 en 2007 uitbraken, plaats in landen met een bevolking die voor ruim 60 procent uit mensen jonger dan 30 jaar bestond. Het lijkt er dus op dat een jonge bevolking wel degelijk een van de ingrediënten voor een revolutionaire cocktail is.

Trends in jeugdwerkloosheid

Bron: ILO via Unicef

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Foto boven: Protest van Egyptenaren voor de ambassade in Washington, (cc) Bajooka.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons