Achtergrond

Jongeren maken Suriname schoon

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ik ben blij met de Krin Kondre actie, de landelijke schoonmaakactie van de afdeling milieubeheer van het minsterie van Openbare Werken. 2250 scholieren maken tijdens hun vakantie heel Suriname schoon en verdienen daarbij ook nog eens een zakcentje. Het doel is hen en de rest van Suriname milieu-bewuster te maken, zodat minder afval op straat wordt gegooid.  Ik hoop zo dat de Krin Kondre actie, dat voor de tweede keer gehouden wordt haar vruchten afwerpt.

Schijn schoonheid
Het is heel hard nodig. Voor de jongeren, hun ouders, grootouders. Voor heel Suriname. Suriname is allang niet meer ongerept. Ook niet in het binnenland. Er is een afvalprobleem en dat heeft in de eerste plaats te maken met een verziekte mentaliteit. Pas daarna moeten we kijken naar de overheid.

Om met het laatste te beginnen. De overheid mag best wat meer doen. Moet gaan beginnen aan afvalscheiding, gratis ophaal van grof- en andersoortig vuil. En vooral: vuilophaal in het binnenland.  Ik ben er regelmatig en niets is storender dan tussen al het mooie natuurschoon hopen plastic en ander afval te bespeuren. Het is niet alleen onooglijk, maar verhoogt ook kans op ziekten. Zeker als dit afval in het (drink-)watersysteem terecht komt.

Smerige toeristentrekpleisters
Het dieptepunt is Atjoni. Naast de aan- en afmeerplaats voor boten van en naar het Boven-Suriname gebied, is deze plek in de Surinaamse jungle het voorbeeld van smerigheid. Overal ligt het vuil opgestapeld. Op de kade, in het water, langs de bosrand en daarachter. Toen ik er laatst was, heb ik om die reden ook een toiletbezoek uitgesteld. Je vraagt je af of de touroperators die dagelijks hun toeristen daar naartoe brengen, samen met de boothouders niet om tourbeurten de plek schoon kunnen houden. En waarom de overheid het laat afweten. Hier zou dagelijks afval moeten worden opgehaald.  Ik zou werkelijk niet weten waarom dit niet mogelijk kan worden gemaakt.

Terug naar de Krin Kondre kids. Die maken schoon voor het tweede opeenvolgende jaar.  Ik ga ervan uit dat een groot deel van hen ook regelmatig zelf vervuiler is. Ik zie ze in ieder geval vaak genoeg tijdens het lopen langs de straat, op hun brom of in de bus, van alles weggooien. De twee meiden die ik sprak vertellen mij dat zij in ieder geval niet tot de groep vervuilers behoren. Toen ze via hun school gevraagd werden om mee te doen, hoefden ze niet lang na te denken. 2250 jongeren die verdeeld in twee groepen van elk 1125 jongeren, vier weken lang Suriname onveilig maken met hun harken, bezems en ander materieel.

Jongeren geven het voorbeeld

Zo met elkaar serieus aan het werk , gestoken in hun oranje hesjes met daarop aan de achterkant geschreven het thema van de Krin Kondre actie van dit jaar: ‘Suriname schoon en groen, dat moeten we samen doen’ maken ze op mij in ieder geval een geweldige indruk. De volwassen begeleider die hen vergezelt met een pick-up truck, laat het toe dat er gezellige muziek wordt afgedraaid. Het moet wel leuk blijven natuurlijk.

Oemar Jamidar is lid van het coördinatieteam Nationale Schoonmaakactie. Jamidar vertelt laaiend enthousiast over ‘zijn baby’. De bumperstickeractie die hij bedacht in het kader van de Krin Kondre actie.  Hij wil hiermee een groter publiek bereiken dan de deelnemende scholieren alleen. Het grootste omgevingsafval komt namelijk van vuil die automobilisten letterlijk uit hun auto smijten. Soms als ik langsrij of langsloop, komt vanaf de kant van de weg letterlijk de geur van rottend afval mij tegemoet. De regering zegt te werken aan beboeting van dergelijke overtreders, maar aan dit voornemen kleven heel wat haken en ogen. Hoe kom je ooit te weten wie welke vuilnis heeft gedumpt en als je het al weet, hoe leg je de boete op en: hoe in je die? 

Bumperstickers
Jamidar, zelf ambtenaar,  kwam met deze ludieke actie, die als het aan hem ligt zal leiden tot meer bewustwording.  “Ik hoop dat men met deze stickers het nalaat vuil uit de auto te gooien.”  De twee verschillende stickers die in verband met deze actie gratis worden uitgegeven, hebben de volgende tekst:

Afval hou dat op zak en deponeer het in de afvalbak en Vuil. Met het zelfde gemak, doe je het in de afvalbak.

Met eenmaal zo’n sticker aan de bumper is het anders rijden. Jij en ook je medeweggebruiker achter je, zul je tien keer nadenken voordat je het vuil naar buiten gooit.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons