Achtergrond

Jonge ondernemers in de schoolbanken

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Elke dinsdagochtend zitten twintig jongeren van het project ‘Entra21’ van Fundación León 2000 (FL2000) weer terug in de schoolbanken. Ze zijn hun eigen onderneming aan het opzetten met behulp van een microkrediet en krijgen twee maanden lang capaciteitsopbouw sessies aangeboden om de knepen van het vak te leren.

Waarom geen schuldenval?
Op het nieuws lees ik over de microkredietsituatie in India: leners raken in een schuldenval en zelfmoorden lijken daardoor te stijgen. Doordat ik momenteel zelf bij FL2000 als vrijwilliger werk, begin ik me af te vragen waarom in Nicaragua dit soort situaties helemaal niet aan de orde zijn. Wat maakt het verschil? Het antwoord is: structurele ondersteuning en capaciteitsopbouw vanaf de organisatie die het microkrediet verleent. Voor de jongeren binnen het project ´Entra21´ is het de eerste keer dat ze een onderneming starten. Het is dus belangrijk dat ze voldoende leren over het ondernemerschap zodat ze hun eigen financieel ´gezonde´ onderneming kunnen ontwikkelen.

Marketing en klanten
Tijdens de capaciteitsopbouw sessies komen verschillende thema´s aan bod: 1) Financiële administratie, 2) Marketing en 3) Aandacht voor de klant. De sessies worden gefaciliteerd door Orlando Cisneros Segneira, die ook trainingen geeft aan grote bedrijven in Managua. Hij legt uit waarom deze drie thema´s essentieel zijn: “Eerst moet je zorgen dat je door middel van administratie je onderneming kunt monitoren, vervolgens wil je dat je winst groeit door middel van marketing en uiteindelijk wil je dat je deze groei behoudt door klanten aan je te binden.” Naast de theorie die de jongeren leren, werken ze vooral met hun eigen cijfers als ze bijvoorbeeld een balans moeten opstellen.

Vertrouwen
Orlando legt mij uit dat er vele risico’s verbonden zijn aan het verlenen van microkredieten. Als iemand een microkrediet ontvangt die geen kennis heeft van hoe je een onderneming opzet dan is de kans dat de lening terug betaald wordt veel minder. Jessica Elizabeth Chavarria Caceres (24) is een van de jongeren die een microkrediet ontvangt, zij benadrukt ook de waarde van capaciteitsopbouw: “Ik moet goed terug betalen, dus moet ik leren hoe ik alles goed kan bijhouden en registreren. Want als FL2000 geen vertrouwen heeft in mij dan is dat ook slecht voor mij. Immers kom ik dan niet in aanmerking voor leningen in de toekomst.”

Buiten de klas
Naast de wekelijkse capaciteitsopbouw op het kantoor van FL2000 komen de trainers ook meerdere malen bij de jongeren op bezoek om ter plaatse advies te geven. Want elke onderneming is anders, een beauty salon heeft een heel ander soort strategie nodig dan een cyber café. Door deze bezoekjes probeert FL2000 aan deze specifieke vraag te voldoen. Daarnaast houdt FL2000 ook per telefoon en sms contact met de jongeren.

Meer dan startkapitaal
Wil je door middel van microkredieten arme mensen een kans geven om hun eigen onderneming op te zetten? Dat kan heel goed, maar niet zonder ondersteuning door middel van capaciteitsopbouw en regelmatig contact tussen degene die het microkrediet ontvangt en degene die het verstrekt. Raquel Maria Pastora, strategische manager van ‘Entra21’, bevestigt dit: “Alle jongeren die op dit moment de capaciteitsopbouw bijwonen, betalen hun maandelijkse bedrag keurig terug”. Het principe van microkredieten is erg mooi, maar voor duurzaamheid is er meer nodig dan alleen een lening. Dus ben ik blij om elke week deze jongeren weer terug in de schoolbanken te zien.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons