Achtergrond

Jeugdjournaals werken samen rond Olympische Spelen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De KNN journaals delen hun rapportages en leren van elkaar door samen te werken in China. Veertien redacteuren uit Indonesië, Afghanistan, Zambia, Zuid-Afrika, Suriname, Peru en Birma zullen drie weken lang vanuit Beijing verslag doen. Elk vanuit hun eigen culturele en nationale achtergrond. Ook kunnen jonge kijkers per post, telefoon en email elke dag vragen stellen of tips geven aan bijvoorbeeld hun nationale sportheld. De speciale sportjeugdjournaal ‘feed’ wordt ook gedeeld met Z@PP’s www.kidssportsnews.nl en het NOS Jeugdjournaal. Ook zullen op OneWorld regelmatig items van het ‘internationale jeugdjournaalteam’ te zien zijn.

Twintig miljoen kinderen
Momenteel zijn in Nederland de hoofdredacteuren van vijf journaals – uit Suriname, Afghanistan, Peru, Zambia, Zuid Afrika en Indonesië – in Nederland om van elkaar te leren, het netwerk te versterken en de samenwerking te intensiveren. Freevoice, de stichting die betrokken is bij het opzetten van de internationale broertjes en zusjes van het jeugdjournaal, vergeleek voor het educatieve karakter ook de verschillende jeugdjournaals met elkaar. Daarbij kwam het jeugdjournaal van Peru als beste uit de bus en bleek het Surinaamse jeugdjournaal het meest betrouwbaar.

 Duur 3’03. Copyright: OneWorld Nederland.
Camera en montage: Jotja Bessems.

KNN is een programma van stichting Free Voice. KNN zet jeugdjournaals op in ontwikkelingslanden samen met lokale journalisten. Jeugdjournaals zijn een effectieve manier om kinderen op objectieve en begrijpelijke wijze te informeren over het nieuws, aldus Free Voice. Het netwerk bestaat nu uit zes jeugdjournaals in Indonesië, Afghanistan, Zambia, Zuid-Afrika, Suriname en Peru en bereikt op televisie en internet samen ongeveer twintig miljoen kinderen. Kinderen worden niet als slachtoffers, maar als winnaars geportretteerd. In alle KNN-journaals vormt daarom sport een belangrijk element van de uitzending. Met sport krijgen meisjes en jongens de kans hun talenten te laten zien en in de praktijk te leren wat teamwerk is.

 

 

 

 

 

 

Duur 2’09. Copyright: OneWorld Nederland.
Camera en montage: Jotja Bessems.

Gesmokkeld beeldmateriaal 
Ook Birma, waar momenteel officieel alleen propaganda op de staatstelevisie te zien is, krijgt vanaf juli ook zijn eigen jeugdjournaal. Hoofdredacteur Toe Zaw Latt is op werkbezoek in Amsterdam: “We werken met undercoverjournalisten die elkaar niet kennen. Zij smokkelen hun beeldmateriaal naar Thailand waar een voorselectie wordt gemaakt. Het beeldmateriaal wordt dan via een straalverbinding naar Noorwegen verzonden waar de eindmontage plaatsvindt. Vanuit Noorwegen is het jeugdjournaal per satelliet en internet in Birma te bekijken.”
Masker
Als de Birmese journalisten plaatselijke kinderen interviewen, krijgen de kinderen een masker voor zodat ze onherkenbaar blijven. Daarmee is meteen een nieuw journalistiek begrip geboren, het ‘Kids News Mask’.

 

Freevoice

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons