Achtergrond

Jeugd de baas in Honduras

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa bepalen jeugdbendes wanneer bewoners hun wijk in en uit kunnen. Bovendien persen ze de mensen af. Het is kenmerkend voor de onveiligheid in het land. Zondag zal dit een van de centrale thema’s bij de presidentsverkiezingen zijn.

In verschillende arme wijken van Tegucigalpa zwaaien de zogeheten mara’s (jeugdbendes) de scepter. De inwoners moeten hen geld betalen en moeten zich ook houden aan de toegangsuren die de bendes voor de wijk hebben vastgelegd.

In sommige wijken bakenen de mara’s hun territorium af door een pop in de vorm van een aapje op de elektriciteitsleiding te bevestigen.

Twintig moorden per dag
Zondag kiezen de Hondurezen een opvolger van president Porfirio Lobo. Veiligheid is een van de centrale thema’s.

In Honduras, een land met 8,5 miljoen inwoners, worden elke dag twintig moorden gepleegd. Met 96,1 moorden per 100.000 inwoners is het een van de onveiligste landen ter wereld; het gemiddelde voor de hele wereld bedraagt 8,8, voor Centraal-Amerika 41 en voor Latijns-Amerika 29.

Vooral de afpersing treft de bewoners hard. Zelfs politici moeten betalen om stemmen te mogen ronselen in de wijken.

Militaire politie
De kandidaat van de regerende, rechtse Nationale Partij (PN), Juan Orlando Hernández, wil militairen inzetten tegen de bendes. De huidige parlementsvoorzitter is de bedenker van de Militaire Politie voor Openbare Veiligheid.

De eerste duizend agenten van die Militaire Politie begonnen vorige maand, in volle verkiezingscampagne, te patrouilleren in de straten van Tegucigalpa en San Pedro Sula, de tweede stad van het land. Ze deden dat op een geïmproviseerde manier, zonder bijzondere opleiding.

“Je voelt je wat veiliger als je ze op straat ziet, maar we weten allemaal dat dit maar tijdelijk is”, zegt Karim Vargas. “Zodra ze weg zijn, keren de bendeleden terug en maken ze iedereen weer bang. Het verandert niets.”

Foto: Markarinafotos

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons