Plastic gemaakt op basis van aardolie lijkt zijn langste tijd gehad te hebben. Boterhamzakjes van gras en plastic emmers van wilgentakken, dat is de toekomst. Dat denkt Krijn de Jong, hoogleraar Anorganische chemie en Katalyse aan de Universiteit Utrecht. Hij publiceerde op 17 februari in Science zijn onderzoek naar een betaalbaar en schoon alternatief: groen plastic van snoeiafval, oude takken, en gras.

Bioplastic bestaat al langer, maar dan op basis van eetbare grondstoffen zoals mais, aardappelen en suikerbieten. Het probleem van de ‘eetbare’ bioplastic is dat deze te snel biologisch afbreekt. Een vuilniszak die buiten staat, is binnen de kortste tijd door bacteriën opgegeten. Niet-eetbare biomassa is bruikbaarder en duurzamer. Met de door De Jong ontwikkelde techniek is het mogelijk om deze biomassa ook om te zetten in plastic.

Lees verder op de website van de Universiteit Utrecht

Foto: cc

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief