Achtergrond

Jatten van de armen in het Lebak van Max Havelaar

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ratu ‘koningin’ Atut Chosiyah (50), gouverneur van de provincie Banten en haar familieleden mogen zich met verve de nieuwe Soeharto’s van Indonesië noemen. Sinds deze Atut in 2006 werd benoemd door niemand minder dan president Susilo Bambang Yudhoyono, die haar met enige trots aankondigde als eerste vrouwelijke gouverneur van Indonesië, heeft haar familie de zakken flink gevuld. Maar wel over de ruggen van de allerarmsten.

Dynastie
Armoede lijkt deze politica niet erg te deren. Terwijl haar familie zich tot een ware dynastie ontwikkelde, zakte Banten af tot een van de meest onderontwikkelde provincies van Indonesië. Uit recente cijfers blijkt dat in dit deel van Indonesië de meeste vrouwen in het kraambed overlijden en het hoogst aantal baby’s, een kwart van alle duizend zuigelingen die wordt geboren, in het eerste jaar al overlijdt.

Bouwprojecten
Armoedebestrijding behoort niet echt tot de speerpunten van haar beleid. Van de slechts zes procent die de gouverneur in haar totale budget vrijmaakte voor gezondheidszorg, gebruikt ze uiteindelijk nog geen twee procent. Ze investeert liever ‘haar’ geld in mega bouwprojecten, zoals in het nieuwe internationale vliegveld Soekarno Hatta dat onder haar regio valt of een brug vanaf Java naar het eiland Sumatra. Kosten: bijna 20 miljard euro. De Sunda Straight Bridge, zoals de brug wordt genoemd, behoort nu al tot een van de duurste infrastructurele projecten ter wereld. Dat terwijl er op het hele eiland Java nauwelijks een snelweg te bekennen is, waardoor bijna 40% van alle bederfelijke levensmiddelen door gebrek aan koeling verrot in de grote steden aankomt.

Mega bouwprojecten zijn geliefd. Er valt grof geld aan te verdienen. Niet alleen de verkiezingskas van haar partij Golkar wordt op deze manier aardig gevuld, ook haar familieleden die zij door de jaren heen door heel Banten op alle invloedrijke bestuurlijke posities benoemde, verrijkten zich.

Vriendendaad
Broers, zussen, zwagers en schoonzussen, ongegeneerd werden ze door de Koningin van Banten ‘gekozen’. Want met de uitslag nam ze het niet zo nauw. Via haar broer liet ze zelfs een rechter bij het Constitutionele Hof omkopen om de uitslag van haar eigen verkiezing in 2011, die aan alle kanten rammelde en door haar tegenkandidaten wegens fraude werd aangevochten, geldig te verklaren.

De dynastie begint zijn eerste scheuren te vertonen sinds deze corrupte rechter van het hoogste Indonesische gerechtshof in de gevangenis is beland en haar broer ook officieel is aangeklaagd door de Nationale Anticorruptie Commissie. Gouverneur Atut heeft een reisverbod opgelegd gekregen.

Renovatie
De arrestaties hebben de mensen gesteund om eindelijk in het verzet te komen tegen deze ‘bandieten’. Afgelopen week vielen studenten haar ‘paleis’ binnen die ze voor een miljoen euro opnieuw had laten renoveren. Meer exorbitante uitgaven van haar komen langzaam aan het licht. Zoals de honderdduizend euro die ze uit gaf aan medicijnen voor haar huisdieren of de half miljoen euro belastinggeld die ze gebruikte voor de herinrichting van haar kantoor.

Teleurstelling
En dan te bedenken dat deze Koningin regeert in de regio Lebak waar de teleurgestelde ambtenaar Eduard Douwes Dekker al weer twee eeuwen geleden zijn boek ‘Max Havelaar’ schreef, over de man die het corrupte regeringssysteem van Nederlands Indie destijds aanvocht. Veel is er sindsdien niet veranderd, behalve dat Dekkers’ huis lang geleden werd afgebroken om plaats te maken voor een ziekenhuis. Waar de gezondheidszorg meer dan beroerd is en waar vrouwen en hun zuigelingen dus sterven.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons