Achtergrond

iPhone 5, achter de schermen in China

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In Nederland kun je hem pas op 21 september kopen, maar in Amerika en acht andere landen is hij al uitverkocht: De iPhone 5. Een Chinese journalist ging undercover in de fabriek waar het nieuwste Apple-speeltje gemaakt wordt.

Apple is de afgelopen jaren een paar keer in het nieuws geweest vanwege de slechte werkomstandigheden en kinderarbeid in Foxconn, een fabriek in China die een groot deel van de Appleproducten maakt. Een Chinese journalist van de Shanghai Evening Post, solliciteerde bij de fabriek om te kijken hoe en door wie de nieuwe iPhone 5 gemaakt wordt. Kinderarbeid zag hij niet, maar de werkomstandigheden zijn volgens de verslaggever nog steeds niet goed. Een samenvatting:

 

 

Dag 1
De journalist solliciteert bij de Chinese fabriek en moet een psychologische test doen. Foxconn wil onder andere weten of hij het laatste jaar in een staat van trance is geweest. Vervolgens mag hij, net zoals alle andere werknemers, in de fabriek blijven slapen. Volgens de journalist stinken de slaapzalen verschrikkelijk, ligt er overal afval en lopen er overal kakkerlakken.

Dag 2
Direct na het ontbijt krijgt de journalist een contract aangeboden. In het contract wordt vooral de geheimhoudingsplicht van de werknemers benadrukt. Er wordt volgens de verslaggever weinig aandacht besteed aan overwerken. Met mogelijke schade die de mannen en vrouwen tijdens hun werk kunnen oplopen, bemoeit het management zich wel. Volgens de journalist wordt de nieuwe werknemers gevraagd bij vragen over bijvoorbeeld mogelijke gehoorbeschadiging en mogelijk contact met giftige stoffen “nee” aan te vinken.

Dag 3, 4, 5 en 6
De training van de journalist begint. Hij krijgt onder andere een lijst met 13 beloningen en 70 straffen die je als werknemer kunt krijgen. Als er over de zelfmoorden die bij Foxconn hebben plaatsgevonden gesproken wordt, wil het management niet op de vragen van de nieuwe werknemers reageren. Als de verslaggever van de Chinese krant later weer op zijn slaapzaal komt, valt hem op dat er tralies voor alle ramen zitten.

Dag 7
Als de drie dagen durende training eindelijk voorbij is, is de nacht net begonnen. Toch wordt de journalist, gevraagd om meteen aan het werk te gaan. Hij heeft tijdens de lange trainingsdagen echter koorts en hoofdpijn gekregen en denkt niet dat hij een hele nacht door kan werken. Daarom gaat hij naar het ziekenhuis dat in de fabriek zit. De enige arts die in het ziekenhuis aanwezig is heeft het te druk om hem te helpen. Hij behandelt gemiddeld vier tot vijf patiënten tegelijkertijd.

Wat de journalist wel leuk vindt, is een feest dat ieder weekend voor alle werknemers georganiseerd wordt. Tijdens dit feest wordt alle aanwezigen gevraagd om al hun stress eruit te dansen en te schreeuwen.

Dag 8, 9 en 10
De journalist mag gaan werken aan het achterkantje voor de nieuwe iPhone 5. Bij de deur naar de fabriekshal staan metaaldetectoren. Als ze bij een werknemer afgaan, wordt hij of zij volgens de verslaggever per direct ontslagen. Terwijl hij aan het werk is, wordt de journalist voortdurend in de gaten gehouden en zodra hij te langzaam of niet precies genoeg werkt, wordt hij uitgescholden. Hij krijgt gemiddeld vijf onafgewerkte iPhone achterkantjes per minuut in zijn handen, werkt minimaal tien uur per dag en mag iedere zeven uur één keer pauze nemen. Na tien dagen in de Foxconn fabriek neemt hij ontslag, omdat hij de werkdruk niet meer aankan.

 

bron: micgadget
foto: cc

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons