Achtergrond

Invalide Iraniërs kunnen virtueel hun ei kwijt

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De ontwerper van de site is de zesentwintigjarige Navid Mojahad, die aan de aangeboren ziekte van Duchenne lijdt. Deze progressieve spierziekte leidt in hoog tempo tot ernstige en blijvende invaliditeit. Mojahad zit al jaren in een rolstoel. Doordat hij buiten de maatschappij viel en weinig sociale contacten had, voelde hij zich voortdurend eenzaam en gedeprimeerd. Dit veranderde toen hij zes jaar geleden een weblog bij begon te houden. Via het internet kwam Mojahad weer in contact met mensen en voelde hij zich steeds beter. Hij was heel blij en wilde dat andere vereenzaamde, invalide mensen dit ook konden ervaren. “Doordat het mij zo goed had geholpen, wilde ik andere mensen met een handicap ook aansporen hun eigen weblog te beginnen.”

  

Iran navid-Mojahed
Navid Mojahad

Respect
Aanvankelijk gaf hij invalide mensen de mogelijkheid om op zijn eigen site een weblog bij te houden. Maar later ontwierp hij een nieuwe website die hij speciaal ter beschikking stelde voor mensen met een handicap. Het motto van de site is: ‘Voor hen die begrepen willen worden’. “Invalide mensen willen namelijk niet dat anderen hen slechts als gehandicapt zien. Zij willen net als ieder ander mens behandeld worden. Ze hebben misschien niet alle lichamelijke mogelijkheden, maar kunnen zeker een waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij,” zegt Mojahed.

 

 

 

Mojahed is ervan overtuigd dat de mensen die op zijn site een weblog bijhouden, energiek en vrolijk blijven. “Het is een goede tijdsbesteding en bovendien raken andere mensen hierdoor ook steeds meer vertrouwd met minder validen.” Hij wijst erop dat internet een uiterst belangrijk middel is voor mensen met een handicap. “Juist vanwege de problemen die invalide mensen ondervinden met slechte wegen, is de digitale snelweg voor hen een ideale manier om met de maatschappij in contact te komen. Een klein deel van de gehandicapte mensen in Iran heeft helaas maar toegang tot internet. En daardoor kunnen zij niet profiteren van deze voordelen,” vertelt hij. “Medewerkers van maatschappelijke organisaties moeten inzien hoe belangrijk internet voor invalide mensen is. Als ze dit beseffen zullen ze beter hun best doen en zeker manieren vinden om internettoegang voor deze doelgroep te verbeteren,” aldus Mojahed.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons