Achtergrond

Inspirerende ondernemer uit… Egypte

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Professional Rebel spreekt tweewekelijks inspirerende ondernemers in het buitenland. De lessen die we leren uit deze gesprekken, verzamelen en delen we hier in ‘Groetjes uit …’ Deze week leert Rebel Linda Vermaat van: Mazen Helmy uit Egypte. Les #7: Creëer (veel meer dan een product, creëer) een lifestyle!

The Basics
Wie: Mazen Helmy
Waar: Cairo, Egypte
Wat: oprichter kantoorgebouw de District en door het businessmagazine Forbes genoemd als één van 30 meest belovende ondernemers uit Afrika in 2014.
Leeftijd: 27

Waarom spreken wij Mazen?
Omdat hij in Egypte het allereerste kantoorgebouw heeft opgezet met flexibele werkplekken. Dit is een plek waar verschillende, vooral jonge en creatieve ondernemers bij elkaar komen om te werken, maar ook om te socializen en te leren. Het idee speelde bij Mazen omdat hij huidige kantoorgebouwen geen prettige plek vindt, in 2010 en in november 2011 werd de District een feit. Hij begon met 500 m2, maar dit groeide al snel tot 1000 m2.

Wat heeft Linda van Mazen geleerd?
Zijn kijk op het werkende leven vind ik erg aantrekkelijk. Hij vindt de scheiding die nu ontstaat tussen professionele leven en privé onnatuurlijk. Hij wil en gelooft zelf meer in een mix tussen die twee oftewel ‘living happy!’. De District is een kantoorgebouw waar je een laptop kan open doen om wat te werken (dit zie je al veel in Europese steden), maar het is nog veel meer. Het is een lifestyle met als ideaal in één gebouw een werkplek, gym en café / social club. Het idee achter District is gestoeld op vier pijlers: actie-georiënteerd (ga doen!), positief denken, innovatie en veel samen werken. Alle beslissingen die Mazen neemt toetst hij aan deze vier criteria.

Opmerkelijk
Doordat het idee zo baanbrekend was in Egypte – de overheid begreep het concept niet bij inschrijving gemeentehuis – was het ook ingewikkeld om opstart-geld te verkrijgen. Mazen legde 20% van het benodigde geld op tafel. Zijn broers en een goede Nederlandse vriend, die in het idee geloofde, kwamen met de rest van het geld op de proppen. “We hebben het budget naar beneden bijgesteld en zijn met zo min mogelijk geld gestart. Op dit moment betalen gebruikers voor hun werkplek en komt er zo geld binnen. Een gedeelte van dit geld investeren we direct weer in het bedrijf om de District mooier en beter te maken.’

Top-3 inspiratiebronnen voor Mazen:
1. Mijn vader. Waarom? Hij is ondernemer en heeft totaal geen angst om iets te starten. Dit bewonder ik ontzettend aan hem.
2. C. Rockefeller Center for the contemporary arts in Dreesden, Duitsland. Waarom? Als ik in dit museum rondloop, voel ik me gestimuleerd om mooie projecten te maken. Dit wil ik ook bereiken met de District. Een plek creëren en de ruimte zo indelen, dat je een boost krijgt in je productiviteit. 
3. Het boek What color is your parachute van Richard N. Bolles. Waarom? Vooral het laatste hoofdstuk over het starten van je eigen business vind ik te gek. In het boek ligt de focus sterk op kom erachter wat je leuk vindt. Toen ik daar lang over nadacht kwam ik uit bij werken met fysieke ruimtes, ontmoeten van nieuwe mensen en ‘ergens bijhoren’. Uiteindelijk is hieruit District gerold. Als je weet wat je echt leuk vindt, komt de rest vanzelf.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons