Achtergrond

Indonesische jongeren vrijen onveilig

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het is rustig in het lokaaltje van het districtskantoor in West-Jakarta, waar vandaag de buurtbewoners zich gratis op HIV kunnen laten testen. De opkomst is niet hoog, tot grote teleurstelling van de Nationale Aidscommissie. Deze commissie huurde de hele maand november op tal van plekken in de hoofdstad zaaltjes in overheidsgebouwen en winkelcentra af, in de hoop zoveel mogelijk Indonesiërs met dit virus op te sporen. “Nog geen veertig procent van alle HIV-patiënten in Indonesië is bekend. Het is slechts een topje van de ijsberg”, stelt woordvoerder Rohana Manggala van de Aidscommissie.

Ouderlijk verzet
Wereldwijd neemt het virus af, maar niet in Indonesië. In de hoofdstad Jakarta steeg het aantal geïnfecteerden het afgelopen jaar met tien procent. Daarbij zijn het volgens de Aidscommissie niet langer de klassieke risicogroepen, zoals drugsgebruikers, prostituees of homoseksuelen, die vaker HIV oplopen: in Indonesië behoren jongeren die voor het eerst seksuele contacten aangaan nu tot de meest kwetsbare categorie. Door gebrekkige voorlichting op scholen gebruiken ze nauwelijks condooms. Ouders verzetten zich tegen seksuele voorlichting, omdat ze vrezen dat deze lessen een vrijbrief zijn voor hun kinderen om met seks te experimenteren.

Toch adviseert de Aidscommissie de overheid om scholen met klem te verplichten jongeren beter voor te bereiden op seks en ze het belang van het condoomgebruik duidelijker uit te leggen. Uit een onderzoek van het Bureau voor de Statistiek blijkt dat tieners niet meer met seks wachten tot ze zijn getrouwd, wat gebruikelijk is in de Indonesische cultuur. Bijna dertig procent van de ondervraagde meisjes op hoge scholen en universiteiten in Jakarta zegt wel eens met een jongen te hebben geslapen. Maar wel onbeschermd, tot grote verontrusting van Aidscommissie. “Het gebeurde gewoon”, geeft de zeventienjarige Dita naïef toe. “We hadden geen condooms bij ons.”

Westerse invloeden
De ‘seksuele drang’ onder Indonesische jongeren neemt toe, volgens Flourisa Juliaan van de Nationale Commissie voor Gezinsplanning. “Ze gaan op jongere leeftijd seksuele contacten aan, wellicht onder invloed van het Westen. De overheid moet met voorlichting daar beter op inspringen, ook al keurt ze hun gedrag af.”

Nu zijn jongeren relatief de grootste verspreiders van HIV. Soms weten ze niet dat ze het virus onder de leden hebben.Vaak durven ze uit schaamte zich niet te laten testen uit angst door de familie of de buurt te worden verstoten. In Indonesië bestaat de mogelijkheid om via de website MauTau.com (ik wil weten) je op HIV te laten testen. Het ministerie van Gezondheidszorg wijst deze anonieme online test af.  

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons