Achtergrond

India wil land helemaal schoonmaken

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De uitdijende steden in India zijn alles behalve afvalvrij door het slechte afvalverwerkingssysteem en de weinige toiletten. Maar over vijf jaar is dit misschien verleden tijd. De Indiase premier Narendra Modi heeft de Clean India campagne 
aangekondigd: een plan om het land schoon te maken en alle huishoudens in 2019 van wc’s te voorzien.

De premier pakte vorige week letterlijk de bezem in een arme wijk in New Delhi waar schoonmakers wonen. Daarna beloofde hij dat tienduizenden schoolkinderen en ambtenaren straks twee uur per week het land opruimen. Hij vroeg de 1,25 miljard Indiërs om een sociale campagne te starten en om zelf schoon te maken in de buurt, op het werk en in de dorpen.  

Ministers, politici en schooldirecteuren begonnen ook een schoonmaakactie om publiek bewustzijn te creëren. In India wordt schoonmaken gezien als een taak van de lagere kasten. De premier zei dat het tijd kost om deze denkwijze en gewoonten te veranderen. Maar als iedereen meedoet, wordt India een van de schoonste landen in de wereld.

Naast het schoonmaken, wil India toiletten bouwen. Nu doet meer dan de helft van de bevolking hun behoefte buiten. Dit verspreidt ziektes zoals diarree en stelt vrouwen bloot aan verkrachting als zij ‘s avonds naar het donkere veld lopen. De Wereldbank schat dat het gebrek aan toiletten, India jaarlijks 54 miljard dollar kan kosten aan gezondheidszorg, vroegtijdige sterfgevallen en het verminderen van economische productiviteit.

Niemand twijfelt over de noodzaak van de campagne. Maar critici hebben vraagtekens bij de haalbaarheid. Zij wijzen op de weerstand tegen toiletten in India. Een deel van de mensen ziet de wc in huis als ritueel onrein. Uit een studie van Diane Coffey blijkt dat in 40 procent huishoudens met een toilet, ten minste één persoon de voorkeur heeft voor het open veld. De onderzoeker noemt dit een ‘wake-up statistic’.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons