Achtergrond

Illegale goudwinning verdrijft drugshandel van eerste plaats

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het rapport komt met twee duidelijke oorzaken voor deze inhaalslag. Ten eerste heeft de sterk stijgende goudprijs van begin 21e eeuw ervoor gezorgd dat goudwinning steeds interessanter werd. Daarentegen werd de handel in cocaïne juist minder lucratief door de Amerikaanse War on Drugs. Beide hebben ervoor gezorgd dat criminele bendes hun aandacht hebben verlegd van het witte- naar het échte goud. Op zeer grote schaal.

De gevolgen van een goudmijn in de Peruaanse jungle. Foto: Isabella P.P.

Illegale miljardenindustrie

Naar schatting is de handel in cocaïne in zowel Peru als Colombia jaarlijks goed voor een omzet van bijna 1,5 miljard dollar. Wat de omzet van illegale goudwinning betreft schatten de onderzoekers dit bedrag twee keer zo hoog. De Zuid-Amerikaanse goudkoorts heeft geleid tot een miljardenindustrie die niet zonder gevolgen blijft.

Zo heeft de toegenomen illegale handel grote impact voor het milieu. De onderzoekers schrijven dat de ontbossing van het tropisch regenwoud in Zuid-Amerika de laatste jaren is verdubbeld. Ook wordt bij de ontginning van goud het zeer giftige kwik gebruikt. Een vluchtig metaal dat door de toenemende interesse in goudwinning op steeds grotere schaal wordt geloosd. De ecologische schade is zo groot dat onderzoekers er vanuit gaat dat het 40 jaar zal moeten duren om alle milieuschade te herstellen.

Afpersing, uitbuiting, kinderarbeid…

Niet alleen het milieu wordt getroffen door de toegenomen interesse in goud. Afpersing, uitbuiting, kinderarbeid, seksueel misbruik, witwassen en het financieren van terroristische organisaties worden in het rapport allemaal gelinkt aan goudhandel. Volgens de onderzoekers ligt de bal nu bij de internationale gemeenschap. Zolang de wereldwijde vraag naar goud constant blijft zullen dergelijke illegale praktijken blijven bestaan.

In hun rapport komen ze met een aantal aanbevelingen. Zo is het de taak van exportlanden om de illegale mijnwinning in legaal vaarwater te krijgen. Op die manier kan controle en inspectie ervoor zorgen dat negatieve gevolgen worden geminimaliseerd. Aan importlanden vervolgens de taak om te voldoen aan internationale regels omtrent mensenrechten klimaatstandaarden. Wordt hier niet aan voldaan moeten deze landen verantwoordelijk worden gesteld. Zo hoopt GIATOC illegale goudwinning aan banden te leggen.

[[{“fid”:”46703″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Uitleg over de illegale goudwinning in Zuid-Amerika. Bron: GIATOC”,”title”:”Uitleg over de illegale goudwinning in Zuid-Amerika. Bron: GIATOC”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]
Uitleg over de illegale goudwinning in Zuid-Amerika. Bron: GIATOC

 

Met name in Venezuela, Colombia en Ecuador vindt op zeer grote schaal illegale goudwinning plaats. Onderstaande tabel laat zien dat bijna al het goud uit deze landen illegaal is gewonnen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons