Achtergrond

IKV Pax Christi

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het kantoor van IKV Pax Christi zit midden in Hoog Catharijne in Utrecht. De entree oogt hypermodern, met lange rode lampen en een glimmend zwarte balie. Meteen valt ook de vredesmuur op, een kleurrijke wand met uitspraken over vrede, gemaakt door kinderen van asielzoekers. De hal doet ook dienst als stilteruimte. Ga je de trap op, dan beland je in een soort doolhof van kamers, met in verschillende hoeken een gezellig ogende overlegtafel. De keuken heeft een grote tank met heel veel koffie.

Bij programmaleider ‘draagvlak voor jongeren’ Annemarie Sweeris straalt het enthousiasme ervan af als ze begint te vertellen over het werk van IKV Pax Christi. Ze werkt er al acht jaar, in verschillende functies, en kent de organisatie door en door.

Welk werk doet IKV Pax Christi precies?
“Wij zijn de grootste vredesorganisatie van Nederland. In conflictgebieden proberen wij te bemiddelen tussen de verschillende partijen. Dat kan op heel laag niveau, bijvoorbeeld tussen twee dorpen, of op hoog niveau, zoals lobby bij de Verenigde Naties. Op dit moment werken we in 14 landen.

Hoe zou je de sfeer bij IKV Pax Christi omschrijven?
“IKV Pax Christi is een vrij platte organisatie, je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk bij het management binnenlopen. Nadat in 2007 IKV en Pax Christi gingen fuseren zijn we wel een wat grotere organisatie geworden  en is er een middenmanagementlaag gekomen. Maar verantwoordelijkheden liggen daar waar het werk uitgevoerd wordt, bij de programmaleiders dus. Dat geeft veel vrijheid in je werk.”

Kun je iets vertellen over de werknemers bij IKV Pax Christi?
“Er zijn diverse functies die je bij IKV Pax Christi kunt vervullen. Wij hebben bijvoorbeeld regio- en themaprogramma’s. Verder is er een afdeling communicatie, financiën en administratie, en natuurlijk het management. Bij het management hebben de heren de overhand, op de afdeling communicatie werken voornamelijk vrouwen, maar verder is het aantal mannen en vrouwen in onze organisatie behoorlijk gelijk verdeeld. Veel werknemers blijven hier lang werken, waardoor de gemiddelde leeftijd wat stijgt, maar we hebben hier 20ers, 50ers en alles daartussenin. We houden bijna allemaal van reizen, de programmaleiders zijn ongeveer vijf tot zes keer per jaar een aantal weken op reis.

Welke achtergrond moet je hebben om bij IKV Pax Christi te werken?
Dat ligt natuurlijk aan de afdeling. Op de afdeling communicatie werken over het algemeen mensen met een HBO opleiding communicatie of journalistiek. Voor de regio- en themaprogramma’s is conflictstudies, antropologie of internationaal recht waardevol. Er zitten hier ook theologen en filosofen. Ervaring in het veld, als aanvulling op je studie, is heel belangrijk.

Houden jullie op kantoor ook rekening met een betere wereld?
Ja, alle koffie en thee is fair trade en we werken met gerecycled papier. Ook letten we er goed op dat aan het eind van de dag de lichten, monitors en verwarming uit zijn. Maar toen ik een tijd geleden mijn ecologische ‘footprint’ ging uitrekenen, was die toch heel groot. Dat kwam door al die reizen die ik voor mijn werk maak. Nu compenseren we de vluchten ook.

LEZERSVRAAG VAN RACHELLE
Een paar maanden geleden ben ik afgestudeerd. Is het ook mogelijk om als starter bij IKV Pax Christi aan de slag te gaan?
Ja dat is mogelijk. Wel hebben we altijd een ruime keus uit sollicitanten als er een vacature is, dus het is belangrijk om je studie aan te vullen met bijvoorbeeld een stage of vrijwilligerswerk. Als vrijwilliger kun je altijd bij ons aan de slag! Veel van onze werknemers zijn ooit als stagiair of vrijwilliger bij ons begonnen. Dan kennen we je al en als er dan een vacature vrijkomt, heb je een streepje voor. Je kunt ook eens komen kennismaken bij een van de jongerencafés die we regelmatig organiseren of langskomen op de Nacht van de Vrede, ieder jaar in september.

LEZERSVRAAG VAN MIEKE
Moet je christelijk geïnspireerd zijn om bij IKV Pax Christi te werken?
Nee, dat hoeft niet. We hebben bijvoorbeeld ook moslims in dienst gehad. Wel doen wij ons werk vanuit een christelijke traditie en vanuit de gedachte dat iedereen recht heeft op een menswaardig bestaan. Daar moet je wel achter staan. Maar om ons werk, het faciliteren van gesprek, goed te kunnen doen, is het juist belangrijk om niet te oordelen over verschillende geloven en waarden van mensen. Bij een sollicitatiegesprek krijg je dus niet de vraag of je christelijk bent.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons