Achtergrond

“Ik hoop zo dat ik niet teleurgesteld naar huis terugga”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"Elke dag ben ik in de uitzending. Ik doe verslag van de top vanuit Nigeriaans perspectief: wat voor impact de top op ons land heeft. Klimaatverandering leeft nog niet zo als ik zou willen. Nigerianen denken bij de gevolgen van klimaatverandering aan aardbevingen en tsunami's. Terwijl wij nu al de effecten merken. We zitten in de frontlinie. We hebben te maken met overstromingen in het zuiden, erosie in het oosten en verwoestijning in het noorden. De strijd om het schaarse water leidde daar tot conflicten om landrechten en dreef de veehoeders naar het zuiden. De druk op het land nam toe en er braken gevechten uit tussen boeren en veehoeders. Daarmee vormde het zelfs de voedingsbodem voor het terrorisme van Boko Haram. 

We zijn afhankelijk van Lake Tchad, dat bijna opgedroogd is. Onze nieuwe president Muhammadu Buhari hield hier op de top een gepassioneerd betoog over het verdwijnende meer en dat het herstel ervan migratie naar Europa zou voorkomen. Ik was erbij, zag hoe president Obama er in zijn speech op reageerde, en mocht de president daarna interviewen. Dat maakte veel indruk op me. De president is een noorderling, hij weet wat daar speelt. 

Wij hebben die klimaatproblemen niet veroorzaakt, en het is dus redelijk dat de rijke landen voor onze aanpassing aan klimaatproblemen betalen. Dat gemeenschappelijke belang moeten we hier luid, met één stem, naar voren brengen. Daar schort het nog wel eens aan. Er moet gewoon meer geld op tafel komen.

Wij zijn klaar voor een fossielarme economie

We hebben in Nigeria ook westerse steun nodig om naar een fossielarme economie over te gaan en de olieproductie af te bouwen. De bereidheid is er, we hebben nu een hele goede klimaatminister, Amina Mohammed, die onder ander voor het Millennium Project heeft gewerkt. Maar we hebben de kennis en de technologie niet om hernieuwbare energie op grote schaal te introduceren. Daar moeten de ontwikkelde landen zich aan verbinden.

Ik ben heel optimistisch hier naar toe gekomen. Ik wilde zo graag een klimaattop meemaken en verslaan. De Nigerian Conservation Foundation vond het belangrijk dat ik ging en betaalde mijn ticket en dat van mijn cameraman. De tijd dringt nu, en er liggen nog belangrijke kwesties op tafel. En het akkoord mag niet vrijblijvend zijn, maar moet juridisch bindend worden. Ik hoop zo dat ik niet teleurgesteld naar huis terugkeer.

In ieder geval blijf ik ook thuis weer klimaatverandering coveren. De Nigeriaanse media laten het nogal afweten. Maar de effecten zijn zo enorm – we moeten als media onze verantwoordelijkheid nemen."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons