Achtergrond

“Ik legde de lat heel hoog voor mezelf”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Een paar jaar geleden verruilde Ties (25) zijn geboortestad Amsterdam voor Utrecht. Tijdens zijn studie ‘Sustainable Development’ aan de Universiteit van Utrecht kwam hij in contact met twee oud-jongerenvertegenwoordigers die hem wezen op een openstaande vacature als jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling. “Na een jarenlange relatie achter de rug te hebben, was ik toe aan een nieuwe uitdaging.”

Kun je uitleggen wat je als jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling doet?
“Als jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling hou je je bezig met projecten die speciaal op duurzaamheid zijn gericht. Een voorbeeld daarvan is dat je naar de klimaattop in Parijs gaat. In voorbereiding daarvan ga je langs verschillende scholen om met jongeren te praten over onderwerpen die met duurzaamheid te maken hebben. Je moet goed weten wat onder de Nederlandse jongeren speelt en welke onderwerpen zij belangrijk vinden om hen goed te kunnen vertegenwoordigen tijdens zo’n klimaatconferentie.”

Wat voor soort onderwerpen spelen onder Nederlandse jongeren?
“Onderwerpen als klimaatverandering en duurzame energie worden vaak door jongeren genoemd als het gaat over duurzaamheid. Je merkt tijdens het geven van gastcolleges of workshops op basis- en middelbare scholen dat ze duurzaamheid een interessant onderwerp vinden, maar er vaak weinig van af weten. Samen met jongerenorganisaties hebben wij ons dan ook het afgelopen jaar ingezet voor het integreren van duurzaamheid in het onderwijs.”

Hoe zet je zo’n standpunt op de politieke agenda?
“De input die ik krijg van jongeren schrijf ik op en bespreek ik tijdens vergaderingen met internationale collega-jongerenvertegenwoordigers. Samen bepalen we de belangrijkste speerpunten die we bijvoorbeeld tijdens het ‘High-Level Political Forum on Sustainable Development’, de opvolger van de Commissie voor Duurzame Ontwikkeling, onder de aandacht brengen bij wereldleiders. Door te lobbyen proberen we onze standpunten vervolgens op de politieke agenda te zetten van deze wereldleiders. Het is dan vervolgens aan hun of ze er verder iets mee doen.”

Wat vond je moeilijk aan je taak als jongerenvertegenwoordiger?
“Het is best lastig om invloed uit te oefenen als individu. Het zijn dus uiteindelijk de vertegenwoordigers van de lidstaten die bepalen welke onderwerpen worden omgevormd tot beleid. Direct resultaat van je werk als jongerenvertegenwoordiger moet je dus niet verwachten. Daarnaast is het ook pittig om namens een grote groep te spreken. In Nederland zijn meer dan twee miljoen jongeren tussen de 12 tot 25 jaar. Het is moeilijk om specifiek te zeggen: dit is wat jongeren het belangrijkst vinden. Je moet keuzes maken.”

Wat was voor jou de grootste uitdaging?
“Ik heb aan het begin veel moeite gehad met het nee zeggen. Je wordt heel vrij gelaten in je taak, wat inhoudt dat je zelf bepaalt hoe en wat je doet. Ik had de lat heel hoog voor mezelf gelegd. Ik pakte alles met beide handen aan. De eis is dat je minimaal 20 uur per week aan je taak als jongerenvertegenwoordiger besteedt, ik was er zeker wel veertig uur per week mee in de weer. Het is heel belangrijk om een goede balans te vinden en dat vond ik erg lastig.”

Wat voor eigenschappen zijn belangrijk om als jongerenvertegenwoordiger te hebben?
“Sociaal zijn, niet bang zijn om voor een groter publiek te moeten spreken en goed om kunnen gaan met jongeren. Ook het beheersen van de Engelse taal is erg handig.”

Welke tip wil je meegeven aan de toekomstige jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling?  
“Stel prioriteiten en doe wat je redelijkerwijs kunt doen. Niemand heeft iets aan je als je als een kip zonder kop in het rond aan het rennen bent. Leun het eerste jaar vooral ook op je directe collega Soscha de la Fuente. Zij is al een jaar bezig en heeft dus al flink wat ervaring opgedaan. Samen met haar ga je ook bedenken hoe je de komende twee jaar precies gaat invullen. En als ik daar nog één ding aan mag toevoegen: onderschat je taak niet. Het is zwaar en hard werken. Maar je krijgt er ook heel veel voor terug.”

njrZelf ook jongerenvertegenwoordiger worden? Stuur je sollicitatiebrief dan uiterlijk voor 13 september naar verkiezing@njr.nl. Hier lees je over de uitgebreide verkiezingsprocedure en belangrijke data.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons