Achtergrond

‘Hulp geven is een voorrecht’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Nederland snijdt zich hard in de vingers met bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking.” Dat zegt de Ghanees Kwame Aviane (40), die de onderhandelingen in het Catshuis met grote aandacht volgt.

Kwame Aviane kwam 4,5 jaar geleden naar Nederland om in Enschede de Master Health Care and Social Work te volgen. Hiervoor ontving hij met geld van ontwikkelingssamenwerking een studiebeurs van de Nederlandse overheid. “Ik weet hoe belangrijk het is om ondersteuning te krijgen voor goed onderwijs. Nederland heeft daar een grote rol in, zeker voor mijn geboorteland Ghana. 42% van de studiebeurzen voor ontwikkelingslanden die Nederland uitreikt gaat naar Ghana. Ontwikkelingshulp is meer dan geld voor waterpomp in een Ghanees boerendorp. Het is ook investeren in kennisniveau. Bezuinigen heeft dus grote gevolgen.“

En niet alleen het onderwijs zal de gevolgen voelen van een grote bezuiniging. “De gezondheidszorg, de infrastructuur, het democratiseringsproces. Bij alles heeft Nederland een ontzettend belangrijke rol gespeeld in Ghana. En dat doet het nog steeds. Er gaat jaarlijks ruim twintig miljoen euro naar Ghana. Ze kunnen dat niet zomaar loslaten.”

Slecht voor Nederland
De onderhandelaars van het CDA, de VVD en gedoogpartner de PVV in het Catshuis snijden zich volgens Aviane met bezuinigingen op hulp hard in de vingers. De regering ziet volgens hem de gevolgen voor Nederland grotendeels over het hoofd. “Op korte termijn zal bezuinigen zin hebben. Op langere termijn, over zo’n vijf jaar, krijgt Nederland de rekening gepresenteerd. Nederland was altijd een voorbeeld voor de wereld op het gebied van ontwikkelingshulp. Die positie raken jullie kwijt als je sterk bezuinigt op de hulp. De gevolgen kunnen dan weleens groter zijn voor Nederland dan voor een land als Ghana.”

Aviane ziet de toekomst voor Ghana somber in als de buitenlandse hulp afneemt of zelfs stopt. “Alles wat je in het verleden hebt bewerkstelligd, is dan voor niks geweest. Dat is pas geldverspilling. Je geeft iemand een zaadje om een boom te planten, maar vertelt verder niet wat hij moet doen.”

Hij blijft de onderhandelingen in het Catshuis volgen, maar hij heeft er een hard hoofd in. “Ik snap heel goed dat Nederland net als veel andere landen moeilijke economische tijden doormaakt. Meer geld uittrekken voor ontwikkelingshulp is dan inderdaad niet mogelijk. Maar minder geld geven kan gewoon niet. Ontwikkelingshulp is een investering. In je eigen economie, in andere landen, maar ook voor de status van je land. Nederland verliest zo z’n geloofwaardigheid. Ontwikkelingshulp is geen wettelijke plicht. Niemand kan je dwingen om geld te geven aan andere landen. Het is een voorrecht.”   

Kwame Aviane is woensdag 18 april te gast tijdens het Debat aan de Markt in Enschede. Hier praat hij met onder meer oud-minister Jan Pronk over de toekomst van de ontwikkelingshulp.

Foto: cc

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons