Achtergrond

Hoop voor Gambia

Een historische dag voor Gambia. Dictator Yahya Jammeh moet na een periode van 22 jaar afstand doen van zijn troon. Oppositieleider en publiekslieveling Adama Barrow neemt zijn plek in en moet de democratie terugbrengen in het land.
Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Hoewel de uitslag nog niet officieel binnen was, vierden de inwoners van hoofdstad Banjul vanochtend al feest op straat. Het internet- en telefoonverkeer werd in een laatste, wanhopige poging nog afgesloten door Jammeh, maar het mocht niet baten. Via social media werd, ondanks de ‘total blackout’, de hele wereld langzaamaan op de hoogte gebracht van de feeststemming in het West-Afrikaanse land. Omdat Gambia door de maatregel van Jammeh was afgesneden van de buitenwereld, bleef het lang spannend. Verschillende bronnen brachten tussenstanden naar buiten, die niet overeenkwamen met elkaar. Om twee uur vanmiddag kon niemand er meer omheen. Yahya Jammeh is verslagen.

Bron: twitter.com

Stemmen met een knikker

Donderdag mochten de Gambianen naar de stembus, maar dat gaat er wat anders aan toe dan stemmen met een rood potlood. Drie verschillende blikken in de kleuren grijs, paars en groen, doen dienst als stembussen. Iedere kandidaat heeft een andere kleur. Door een knikker in de bus bij de gewenste partij te doen, brengen de ook de ongeletterde Gambianen stem uit. De groene bus was voor de APRC (Alliance for Patriotic Reorientation and construction), de partij van Jammeh. De paarse voor mamma Kandeh, kandidaat voor GDC (Gambia Democratic Congress) en de grijze van Barrow. Hij werd als leider naar voren geschoven door zeven verschillende oppositiepartijen. Dit gebeurde voor de eerste keer in de geschiedenis van het land.

Arne Doornebal: Jammeh geeft niet zo maar op

OneWorld journalist Arne Doornebal bezocht Gambia in April en interviewde daar de op dat moment belangrijkste oppositieleider, Ousainou Darboe. Een week daarna werd Darboe gearresteerd en braken volksprotesten in het land uit, waarbij tenminste drie andere oppositieleiders om het leven kwamen. Darboe zit nog steeds vast. Doornebal waarschuwt dat Jammeh niet te snel moet worden afgeschreven. “Hij is nog niet zelf in het openbaar verschenen om zijn verlies toe te geven. Vergeet niet dat de man 22 jaar absolute controle gehad heeft. Zijn geheime dienst was overal, tegenstanders werden gemarteld en zelfs Europese investeerders konden zomaar in een ondergrondse cel terecht komen. De hele economie werd onder zijn controle geplaatst. Ik geloof pas dat deze ‘Overwinnaar van Rivieren,’ zoals hij zichzelf noemt, verslagen is wanneer hij dat zelf toegeeft, of blijkt te zijn gevlucht. De komende uren blijven verschrikkelijk spannend.”

Een nieuw hoofdstuk

De 51-jarige Adama Barrow staat symbool voor de hoop van Gambia. Hoop dat het land geen dictatuur meer zal zijn. Als eerste wil hij het presidentschap aanpassen, met een ambtstermijn van geen vijf maar drie jaar en een limiet op twee termijnen. Barrow wil een vrije en onafhankelijke pers mogelijk maken en wil zich gaan inzetten voor de mensenrechten in het land.

Het is een hele omslag voor het land waar dit voorjaar de leider van de oppositie werd opgepakt tijdens demonstraties. Tegenstanders van het regime gingen de straat op om nieuwe verkiezingen af te dwingen, maar zij werden met harde hand neergeslagen door Jammeh. De mensenrechten lapte hij aan zijn laars. Iedereen die tegen hem keerde, werd opgepakt en waarschijnlijk gemarteld. In aanloop naar de verkiezingen van gisteren werd ook een aantal journalisten de mond gesnoerd.

Een dictator met vreemde trekken

In 1994 pleegde de toen 29-jarige Jammeh een coup op het regime van president Jawara. Dit gebeurde zonder veel tegenstand. Inmiddels zijn er vier ambtstermijnen verstreken en heeft hij zijn beste tijd gehad. 22 jaar lang regeerde hij als een dictator over het land. De islamitische Jammeh heeft zijn positie, naar eigen zeggen, gekregen van Allah en alleen Hij kan hem die positie afnemen. In 2015 riep hij het land uit tot een Islamitische republiek. Geruchten gaan dat hij dat deed om weggevallen Westerse steun te compenseren. Hoewel hij beloofde dat dit geen gevolgen zou hebben, mochten vrouwelijke ambtenaren vanaf januari 2016 alleen nog met hoofddoek op het werk verschijnen. Jammeh heeft nog meer vreemde trekken. Zo dreigde hij in 2008 alle homoseksuelen de keel door te snijden, omdat hij homoseksualiteit schadelijk vindt voor de mensheid. Hij gelooft ook in de behandeling tegen HIV en aids met een kruidenmengsel. Er bestaan zelfs foto’s waarop hij de het kruidenmengsel aanbrengt bij patiënten. Die zijn wel op een donderdag gemaakt, want dat is volgens Jammeh de enige dag dat de behandeling werkt.

 

Gambia staat in de reiswereld bekend als een stabiel land en is populair onder zonaanbidders. Onder Nederlandse toeristen wordt Gambia steeds populairder. Wie verder kijkt dan alleen een zonvakantie op een bijzondere bestemming, ziet dat de werkloosheid enorm is. Wel 60 procent. De Gambiaanse economie hoort bij de slechtste ter wereld. Niet voor niks vlucht een deel van de Gambianen naar Europa. Van de 350.000 vluchtelingen die dit jaar naar Europa kwamen, komen er 10.000 uit Gambia.

Vrijdagmiddag laat Barrow aan Reuters weten dat hij een telefoontje van Jammeh verwacht die zijn verlies aan hem toegeeft. Dat zal de dictator, die eerder dit jaar nog meldde nog ‘a billion years’ aan te macht te blijven, zwaar vallen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons