Achtergrond

Hongersnood dreigt voor miljoenen door klimaatverandering

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

“Klimaatverandering is het centrale armoedeprobleem van onze tijd,” zegt algemeen directeur Farah Karimi van Oxfam. “Het bewijs is overduidelijk. Klimaatverandering vindt nú plaats en de armste mensen, die al dagelijks moeten vechten om te overleven, worden het hardst getroffen door honger, hitte en watertekorten.” De organisatie waarschuwt dat zonder onmiddellijke actie de vooruitgang van deze landen tot stilstand komt en vijftig jaar ontwikkeling verloren zal gaan. Klimaatgerelateerde honger gaat deze eeuw een steeds grotere rol opeisen.

Uitstoot terugbrengen
Oxfam roept de G8-leiders op tot eerlijke en vergaande wereldwijde afspraken te komen om klimaatverandering aan te pakken. Rijke geïndustrialiseerde landen, die de klimaatcrisis hebben veroorzaakt en de middelen hebben om er wat aan te doen, moeten hun uitstoot tegen 2020 met minstens 40 procent terugbrengen ten opzichte van 1990. Premier Balkenende, die ook de G8 zal bijwonen, zou volgens de organisatie moeten aandringen op een jaarlijks bedrag van 150 miljard dollar om uitstootreducties en aanpassingen in ontwikkelingslanden te financieren.

Photo Argaw Ashine OXFAM
Foto’s CC Oxfam International

De oproep wordt ondersteund door Professor Diana Liverman, lid van de Amerikaanse National Academy of Sciences Committee dat de VS-regering adviseert over klimaatverandering. “Organisaties kunnen mensen helpen om zich aan te passen, maar zonder een serieuze inspanning om de opwarming te verminderen en in de afwezigheid van een internationaal fonds voor aanpassingen, lopen de voedselzekerheid, watervoorziening, gezondheid en broodwinning van miljoenen mensen gevaar.”

Grootste risico
Professor Liebermann werkte ook mee ook aan een rapport van het Internationale Panel over Klimaatveranderingen (IPCC), dat ook vandaag verschijnt. Daarin stellen topklimatologen dat arme bewoners van laag gelegen kustgebieden, atollen en grote delta’s en boeren het grootste risico lopen door toenemende overstromingen en langdurige droogte. Vooral in Zuid-Azië en Afrika zal klimaatverandering toeslaan. De wetenschappers zijn sceptisch over het voornemen van rijke landen de opwarming van de aarde tot 2 graden Celsius te beperken omdat dat “economisch aanvaardbaar” is. Zij geloven niet dat politici tot overeenstemming kunnen komen over verlaging van de uitstoot van broeikasgassen.
 

De zeven thema’s van het rapport

HONGER – Uit gesprekken met boeren uit vijftien landen over de hele wereld, blijkt hoe seizoenen verschuiven en de regens verdwijnen. Boeren van Bangladesh tot Uganda en Nicaragua kunnen niet meer vertrouwen op hun jarenlange ervaring in de landbouw en hebben nu te maken met de ene mislukte oogst na de andere. Daardoor verliezen zij hun inkomsten en lijden steeds meer mensen honger.

LANDBOUW – Rijst- en maïs zijn twee van ‘s werelds belangrijkste gewassen waar honderden miljoenen mensen afhankelijk van zijn. Zelfs bij kleine veranderingen in het weer kunnen de oogsten sterk achteruitgaan. De voorspelling is dat de maïsoogst in grote delen van sub-Sahara Afrika en India tegen 2020 met minstens 15 procent zal dalen. Afrika zou 2 miljard dollar per jaar aan voedsel kunnen verliezen.

GEZONDHEIDSZORG – Ziektes als malaria en knokkelkoorts verspreiden zich naar nieuwe regio’s waar de bevolking geen immuniteit heeft, noch de kennis en zorginfrastructuur om ze aan te pakken. Er wordt geschat dat de toename van deze ziektes door klimaatverandering heeft geleid tot gemiddeld 150.000 meer doden per jaar sinds de jaren ’70. Bijna de helft daarvan vond plaats in Azië.

ARBEID – Stijgende temperaturen zullen het buitenwerken zwaarder maken en zal leiden tot grotere risico’s voor de gezondheid. Dit zal vooral uurloners treffen en gevolgen hebben voor de economie. De arbeidsproductiviteit in steden als New Delhi kan dalen met 30 procent.

WATER – De toevoer van water zal stagneren, Grote steden zoals Kathmandu in Nepal en La Paz, die afhankelijk zijn van gletsjers in de Himalaya en de Andes, kunnen daardoor niet meer functioneren.

RAMPEN – Tegen 2030 kunnen rampen, als grote branden en stormen, 3 maal vaker voorkomen. Het orkaanseizoen van 2005 zorgde voor een recordbedrag van 165 miljard dollar aan schade. Verzekeraars zeggen dat klimaatverandering de situatie erger zal maken, vooral voor arme mensen die geen toegang hebben tot verzekeringen.

MIGRATIE – Circa 26 miljoen mensen zijn ontheemd geraakt en elk jaar moeten nog eens miljoen mensen vluchten voor weergerelateerde veranderingen. Bewoners van eilanden als Vanuatu, Tuvalu en in de Baai van Bengalen moeten nu al gedwongen verhuizen door de stijgende zeespiegel.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons