Achtergrond

Holland House in Colombia

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Colombia wordt nieuwe hotspot voor Nederlandse ondernemers, als het aan demissionair staatssecretaris Ben Knapen ligt.

Nederland bouwt de hulp voor Colombia af van 11,3 miljoen euro in 2012 naar 1,6 miljoen in 2014. Van ontwikkelingshulp verschuift het accent naar economische samenwerking. Het Holland House is het eerste symbool van die nieuwe koers. “Het Holland House moet een makelaarsfunctie krijgen tussen het Colombiaanse en het Nederlandse bedrijfsleven”, legt Ben Knapen uit. De demissionair staatssecretaris reisde eind juni naar Colombia en opende het Holland House in hoofdstad Bogotá. “We willen kennis bij elkaar brengen.” Het gaat niet alleen om het bedrijfsleven, zo maakt Knapen duidelijk, maar ook om wetenschappelijke kennis. Jonge mensen kunnen een beurs krijgen om in Nederland te studeren of promoveren.

Solide dijken
Colombia heeft de afgelopen jaren en vooral in 2011 te maken gehad met grootschalige overstromingen als gevolg van overvloedige regenval. Dat bracht president Juan Manuel Santos ertoe om persoonlijk de hulp in te roepen van Nederlandse universiteiten en bedrijven om te helpen met ‘integraal waterbeheer’. Zo wordt van twee belangrijke rivieren, de Magdalena en de Cauca, bekeken hoe er zo ingegrepen kan worden dat het overstromingsgevaar kleiner wordt. Dat betekent solide dijken aanleggen in gebieden waar mensen wonen en/of landbouw bedreven wordt en de rivier de ruimte geven waar dat niet het geval is.

Duurzame Koffie
Nederland gaat ook Colombiaanse koffie-, bloemen- en bananentelers helpen om een kwalitatief goed en duurzaam product op de markt te brengen. Er zijn concrete doelen afgesproken: in 2015 moet 60 procent van de Colombiaanse koffie duurzaam zijn geproduceerd en er moeten jaarlijks twee miljoen zakken van 60 kilo duurzame koffie worden verhandeld. Jaarlijks moeten er 36 miljoen dozen met 18,14 kilo duurzaam geproduceerde bananen op de markt komen en de export van duurzame bloemen naar Europa moet met 25 procent groeien. Knapen sprak met ex-guerrillastrijders die bananen zijn gaan telen. Zijn conclusie: “We moeten de mensen ervan overtuigen dat ze deze banaan kopen om bij te dragen aan de demobilisatie van guerrillastrijders.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons