Achtergrond

Hoe noem je de Derde Wereld?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In de begintijd van de Koude Oorlog was het Westers kapitalisme tegenover Sovjet socialisme. Oftewel Eerste Wereld tegen Tweede Wereld. De rest van de wereld, voornamelijk voormalige kolonies, werd toen gewoonweg Derde Wereld genoemd.

Ontwikkelingsland
Vandaag de dag is die 1-2-3 classificatie verouderd. Wie bepaalt immers welk deel van de wereld ‘eerste’ is? De benaming Ontwikkelingsland klinkt daarom beter: een land dat bezig is (of zou moeten zijn) met het ontwikkelen van gezondheidszorg, economie, educatie, watervoorziening en elektriciteit. Iedereen weet meteen waar je het over hebt.

Het schetst een beeld van westerse samenlevingen als ideaal, terwijl ook daar vele sociale problemen zijn.

Maar er zijn ook tegenstanders van de term ontwikkelingsland. ‘Het veronderstelt een hiërarchie tussen landen’, legt Shose Kessi, sociaal psycholoog aan de Universiteit van Kaapstad, uit aan Goats and Soda. ‘Het schetst een beeld van westerse samenlevingen als ideaal, terwijl ook daar vele sociale problemen zijn.’

Wat dan?
Een andere mogelijkheid is om landen geografisch te labelen. Het grootste aantal ‘arme’ landen ligt op het zuidelijk halfrond, ook wel bekend als ‘global south’. Maar wat te doen met landen als Haïti, in het noorden, en bijvoorbeeld Australië, Nieuw Zeeland en Singapore die in het zuiden liggen? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) categoriseert landen daarom aan de hand van data. Maar ook hier zitten weer voor- en nadelen aan.

Een ander idee is om de term ‘Majority World’ te gebruiken, vooral een herinnering voor het Westen dat zij slechts een zeer kleine minderheid op de wereld zijn.

Benoem de verschillen
Een eenduidige oplossing is er dus niet. Labels en categorieën hebben altijd voor- en nadelen. Het is daarom het beste zo specifiek mogelijk te zijn. Schrijf je over de verschillen in gezondheidszorg tussen Senegal en Zwitserland? Schrijf dat dan op!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons