Achtergrond

‘Het klimaat raakt aan alle onderwerpen in de politiek’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een groep burgers stuurde dinsdag een brief aan de NOS. Met het dringende verzoek of ze het klimaat als thema van het slotdebat op 14 maart willen maken.  Inmiddels is de tweede brief de deur uit. 'Als de NOS of de politieke partijen het klimaat niet zelf op de agenda zetten, moeten wij daar zelf als maatschappij op aandringen.' 

“Waarom is het klimaat geen onderwerp van debat?”, vroeg iemand zich maandagavond tijdens een bijeenkomst in sociëteit De Kring in Amsterdam hardop af. Het zette Liset Meddens van Fossielvrij Nederland, een van de aanwezigen, aan het denken. Het belangrijkste thema van deze tijd, klimaatverandering, was in de afgelopen debatten inderdaad nauwelijks of niet ter sprake gekomen. “Schandalig”, zo constateerde ze.

Vanuit persoonlijke frustratie schreef ze, samen met vier anderen, een brief aan de NOS. ‘Omdat niet alleen de politiek, maar ook de media een rol spelen in de onderwerpkeuze voor debatten’, zo luidde de achterliggende gedachte. De boodschap: maak het klimaat een belangrijk thema van het NOS-slotdebat op 14 maart. Meddens twitterde de brief rond met de hashtag #KiesKlimaat en richtte een Facebookpagina op waar mensen worden opgeroepen de actie te ondersteunen. Honderden mensen hebben inmiddels hun steun betuigd.

 

 

De NOS heeft nog geen antwoord gegeven, vertelt Meddens. “We sturen er zo een tweede brief achteraan. We verwachten een reactie van ze.” In de nieuwe brief willen ze de omroep nogmaals aanspreken op diens verantwoordelijkheid als nationaal nieuwsmedium om het klimaat onderwerp van debat te maken. Zelf liet de NOS in haar campagneblog weten dat er in het slotdebat minimaal één stelling over dit onderwerp zou zitten, en dat de inhoud vooral door de partijen zelf wordt bepaald.

Meddens begrijpt dat, maar vindt toch dat de NOS meer richting moet geven. “We hebben bijval gekregen van honderden mensen op twitter en Facebook die ook vinden dat het klimaat meer aandacht verdient in de debatten.” Waarom? Omdat dit hét thema van de komende vier jaar wordt, stelt ze. “We moeten vol op de energietransitie inzetten om kans te maken de doelen van Parijs te halen. Dat betekent een andere inrichting van ons systeem, van onze economie.” Daarnaast: “Het klimaat raakt aan alle onderwerpen in de politiek; van onze voedselvoorziening tot aan de vluchtelingencrises.”

Dat het klimaat nauwelijks ter sprake is gekomen in de debatten heeft er volgens haar mee te maken dat de partijleiders vooral aan zichzelf denken. “Ze zijn erop uit zoveel mogelijk kiezers binnen te halen, en kiezers win je niet door het veel over het klimaat te hebben.” De partijen hebben strategische afwegingen gemaakt met welke onderwerpen ze kiezers kunnen winnen. “Klimaatverandering is een vrij ingewikkeld onderwerp. Partijen denken: we branden onze handen er liever niet aan, want de kans dat je er kiezers op verliest is aanwezig.” 

Opvallend is dat de enige stelling over het klimaat die voor het slotdebat bij de NOS is ingediend, afkomstig is van Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. Waarom Jesse Klaver van GroenLinks of Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, die beiden klimaat hoog op hun politieke agenda hebben staan, geen stelling hierover hebben ingediend, begrijpt Meddens niet. “Partijen hebben zelf natuurlijk ook een verantwoordelijkheid. Maar pas wanneer we als burgers duidelijk laten weten dat we klimaatverandering belangrijk vinden en dat het besproken moet worden, zullen de partijen en media als de NOS volgen.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons