Achtergrond

Het geheim van Goes

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Dit artikel maakt deel uit van de serie ‘2015: The future we want’ die OneWorld in 2013 initieerde.    

Wat heeft Goes met Uganda? En wat kunnen andere gemeentes, of zelfs de wereld, daarvan leren? Erik-Jan Hertogs legt het uit. 

Het podium op
Op nieuwjaarsdag 2013 speelde ik met mijn Caribische band Son Así in de stadsschouwburg van Goes. De gemeentelijke nieuwjaarsreceptie was gecombineerd met de aftrap van Goes – Latijns Amerika: een initiatief van de gemeente waarbij elke maand één of twee activiteiten door de bevolking van Goes georganiseerd worden. Ik was onder de indruk. In de zaal zaten zeker vierhonderd mensen en op het podium was het een komen en gaan van Goesenaren die zich door de Latijns-Amerikaanse cultuur hadden laten inspireren. In 2009 had Goes ook al met veel succes het Afrika jaar gelanceerd en kreeg daarvoor de trofee Meest inspirerende millenniumgemeente. Hoe krijgt een kleine gemeente het voor elkaar om zoveel mensen enthousiast te maken?

Erik-Jan Hertogs is projectleider bij VNG International, de organisatie voor internationale samenwerking van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Eigen kracht
Het eerste dat mij opviel was het grote aantal organisaties dat de gemeente aan zich wist te binden; niet alleen maar Latijns-Amerikaanse organisaties, maar ook sportverenigingen, bedrijven en scholen. Ieder deed mee op zijn eigen manier, vanuit zijn eigen kracht en met zijn eigen achterban. Ook in de samenwerking van gemeentelijke afval experts van de gemeente Goes met hun collega’s van het district Kamuli in Uganda vind je die verbindende aanpak terug: schoolkinderen leren de ouders om afval te scheiden, een bedrijf composteert het organische afval en boeren verbeteren met de compost de vruchtbaarheid van hun land.

De sleutel
Het geheim van Goes is dat de gemeente mensen aanspreekt op hun eigen kracht. Met als resultaat dat mensen op een gelijkwaardige basis samenwerken en zonder stigmatisering, of het nu in Goes is of in Kamuli. Het lijkt een open deur, maar niet in de context van ontwikkelingssamenwerking. Het is de sleutel naar the future we want.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons