Achtergrond

Het beste van de rest #02

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het beste van de rest
 

Nieuw: elke dag een kleine selectie links naar artikelen die we je van harte aanbevelen. Het meest interessante, verrassende en fascinerende van het internet dat OneWorld niet zelf maakte.

Vandaag bij het beste van de rest; seksueel misbruik door blauwhelmen, het einde van het kapitalisme, verkiezingen in Djibouti en kuise kleding.

  1. Seksueel misbruik door blauwhelmen
    Eens in de zoveel tijd wordt het publiek weer opgeschrikt met een afschuwelijk verhaal over seksueel misbruik door blauwhelmen. Een nieuw rapport vertelt over het grootschalig seksueel misbruik door VN-troepen in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR), waar jonge meisjes onder andere tot bestialiteit werden gedwongen. De actiegroep Code Blue maakte een interactieve tijdlijn van 1997 tot 2016, waarop je precies kan zien waar en wanneer de blauwhelmen de fout in zijn gegaan. 
     
  2. Heeft het kapitalisme zijn langste tijd gehad?
    Bernie Sanders wint de harten van jong Amerika met zijn kruistocht tegen het neoliberale systeem. En als er zelfs in het Financieel Dagblad een artikel verschijnt dat gaat over het einde van het kapitalisme, weet je, a change is gonna come. Het zojuist in Nederland verschenen boek Postkapitalisme van Paul Mason dwingt ons op een nieuwe manier naar de economie te kijken. Mason 
    schetst een vergezicht waarin het basisinkomen wordt ingevoerd, we profiteren van de deeleconomie en waarde wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid tijd die we met een (maatschappelijk betrokken) activiteit bezig zijn. 
     
  3. Verkiezingen in Djibouti

    Vrijdag 8 april vinden er in Djibouti presidentsverkiezingen plaats. Djibouti is een klein landje met een enorm strategisch belang voor de westerse grootmachten, die het als uitvalsbasis voor de War on Terror in Afrika gebruiken. De westerse aanwezigheid leidt ertoe dat allemaal misstanden in de doofpot worden gestopt. Daarom bericht OneWorld sinds afgelopen jaar uitvoerig over de situatie in Djibouti. Zie onze longreads ‘Fear and Loathing in Djibouti’ en ‘Hoe het Kempinski-hotel in Djibouti prostitutie faciliteert’. Maar lees vooral ook dit artikel over de aanloop naar de komende verkiezingen. 

  4. Kuise kleding is big business
    Sinds dit jaar zijn de boerkini’s van Marks and Spencer overal in Europa online verkrijgbaar, en het luxelabel Dolce&Gabbana presenteert volgende maand een lijn met islamitische jurken. De waarde van de wereldwijde markt voor 'kuise kleding' wordt geschat op 500 miljard dollar in 2019. Volgens de Franse minister voor vrouwenrechten is de kleding expliciet gemaakt om sociale controle op het vrouwelijk lichaam uit te oefenen. Dat vonden de Franse stewardessen van Air France ook; op het besluit van hun bedrijf om tijdens vluchten naar Iran een hoofddoek te dragen, volgden heftige protesten. Overigens liet de eerste compleet vrouwelijke crew (met hoofddoek) een vliegtuig landen in Saudie-Arabie. Het land waar vrouwen geen auto mogen rijden.

Nu al fan? In de eerste edite van Het beste van de rest bespreken we de Panama Papers, klimaatverandering en tech& terreur. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons