vroedvrouwenspelIs een zwangerschap en bevalling in Nederland al een bijzondere aangelegenheid, in Afrika is het nog heel wat spannender. Het Nederlandse sterftecijfer van 1 op 3.500 ligt ver boven dat van Afrika: in dit continent verliest 1 op de 16 vrouwen haar leven als gevolg van een zwangerschap of bevalling. AMREF vindt dat onacceptabel hoog en streeft ernaar dit sterftecijfer flink omlaag te brengen. In lijn met Milleniumontwikkelingsdoel 5 beoogt AMREF de gezondheid van moeders te verbeteren. De grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie doet dat onder meer door traditionele vroedvrouwen te trainen, wachthuizen voor zwangere vrouwen met complicaties te bouwen en klinieken van een adequate uitrusting te voorzien.

Veilig bevallen
In de internetgame komen bovenstaande aspecten op een speelse manier aan bod. Het spel werkt heel simpel: kies een van de vroedvrouwen als personage en help zoveel mogelijk vrouwen veilig te bevallen. Na afloop kan de game worden doorgestuurd naar vriend(inn)en om ze uit te dagen het record te verbeteren.

Jubileum
AMREF (African Medical & Research Foundation) is de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie, in 1957 in Kenia opgericht als ‘Flying Doctors’.
Dit jaar bestaat AMREF 50 jaar. In die tijd is de organisatie uitgegroeid tot de grootste in de Afrikaanse gezondheidszorg. Hoewel er veel bereikt is in een halve eeuw, sterven te veel vrouwen aan de gevolgen van hun bevalling en overlijden veel kinderen onder de vijf jaar. Daarom staat het Jubileumfeest van de organisatie geheel in het teken van moeders en kinderen in Afrika. Morgen treden The African Mama’s op in het Amsterdamse RAI Theater. In deze voorstelling zingen zij over alle aspecten uit het leven van vrouwen in Afrika.

 

AMREF

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief