Achtergrond

Helft Nederlanders wil klimaatminister

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De verwachtingen in Den Haag zijn hooggespannen. Bedrijven, ngo’s, wetenschappers: allemaal verlangen ze dat het nieuwe kabinet klimaatverandering stevig aanpakt en ruim baan maakt voor duurzaamheid. Ondersteunen Nederlanders deze oproep tot een duurzaam regeerakkoord? Kaleidos Research zocht het uit.

Zorg, werk en criminaliteit belangrijkste thema’s 

Duurzaamheid heeft volgens Nederlanders geen echte topprioriteit met het oog op het nieuwe regeerakkoord. Zorg, werk en criminaliteit zijn volgens Nederlanders de belangrijkste drie onderwerpen waarover het nieuwe kabinet afspraken moet maken (zie figuur 1). Opvallend genoeg valt asiel en immigratie  – volgens SCP onderzoek door Nederlanders gezien als de grootste uitdaging van ons land – ook buiten de top drie.

Figuur 1Figuur 1. De belangrijkste thema’s waar het nieuwe kabinet afspraken over moet maken (% genoemd, max 3 kiezen) (n=1.109, gewogen resultaten)

 

Klimaatverandering belangrijker dan Europa of economie

Hoewel Nederlanders dus voorrang geven aan andere thema’s, betekent dit niet dat Nederlanders duurzaamheid helemaal niet belangrijk vinden. Vooral de aandacht voor klimaatverandering springt in het oog. 1 op de 5 Nederlanders ziet dit als één van de drie belangrijkste onderwerpen voor in het nieuwe regeerakkoord. Het volgt op slechts korte afstand van populaire thema’s als onderwijs en immigratie. Bovendien vinden Nederlanders afspraken over de aanpak van klimaatverandering belangrijker dan bijvoorbeeld afspraken over Europa of over de economie. Wel zijn er grote verschillen tussen Nederlanders. Zo staat klimaatverandering bij bijna de helft van de GroenLinks stemmers in de top 3 van beleidsprioriteiten, terwijl het slechts bij 4% van de PVV stemmers op het prioriteitenlijstje staat.

1 op 5 Nederlanders zet aanpak klimaatverandering in top 3 beleidsprioriteiteiten 

 

Minister voor klimaat en energie op bordes

Klimaatverandering staat dus op de kaart. En als het aan de Nederlanders ligt, dan staat er straks ook een nieuwe minister voor klimaat en energie op het bordes. De helft van de Nederlanders meent dat het nieuwe kabinet zo’n ministerspost nodig heeft. 

Weinig animo voor koolstofbelasting

Nederlanders houden de Nederlandse overheid (mede)verantwoordelijk voor de aanpak van klimaatverandering. Zo meent 6 op de 10 dat de overheid Nederlandse bedrijven in het buitenland moet stimuleren om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.  Mogelijke maatregelen die Nederlanders zélf raken, zijn minder populair. Een extra CO2-toeslag op het gebruik van luchtvervuilende grondstoffen krijgt weinig steun: 1 op de 5 Nederlanders is voor een belastingverhoging op het gebruik van bijvoorbeeld olie en gas. Ruim 4 op de 10 ziet echter niets in zo’n koolstofbelasting. Ook over een zogenaamde ‘vleestax’ is men niet onverdeeld enthousiast.  Toch zeggen 4 op de 10 Nederlanders bereid te zijn om meer te betalen voor zijn lapje vlees.

In opdracht van Kaleidos Research heeft Kantar Public in mei 2017 1.109 Nederlanders ondervraagd. Deze respondenten vormen na weging een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. Een uitwerking van het onderzoek is hier te lezen. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons