Achtergrond

Hebben de Spelen China vergroend?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Lucht

mascotte Nini
Nini voor blauwe lucht

Alles is uit de kast getrokken om Beijing tijdens de Spelen smogvrij en met een strakblauwe lucht aan de wereld te tonen. Zoals te zien is in een filmpje op het OneWorld Videokanaal genieten de meeste inwoners van Beijing nog altijd van verbeterde luchtkwaliteit, maar wat zeggen onderzoekers?

Stikstofdioxide
Recente satellietwaarnemingen van het KNMI hebben aangetoond dat de uitstoot van stikstofdioxide tijdens de Spelen sterk is gedaald en dat het ook een jaar na de festiviteiten nog steeds beter gaat met de luchtkwaliteit. Stikstofdioxoide (NO2) komt vrij bij verbrandingsprocessen en is schadelijk voor mensen, dieren en planten. Bas Mijling, hoofd van het onderzoek, zegt hierover “Tijdens de Spelen was het effect het grootst, we vonden metingen van wel 60% minder NO2, nu is de lucht nog steeds schoner dan voor de Spelen maar wel een heel stuk minder, zo’n 6-10% schoner.” Veel van de milieumaatregelen die de Chinese regering vorige zomer doorvoerde, waren slechts tijdelijk, zoals de halvering van het verkeer in Beijing en het verbod op zware vrachtwagens. Met de terugkeer van de auto’s is mogelijk ook de uitstoot van NO2 weer gestegen. Maar volgens Mijling is China niet terug bij af; “De stad is er systematisch schoner op geworden, sinds de Spelen zijn Chinezen werkelijk milieubewuster en ik denk dan ook niet dat de percentages nog verder zullen dalen.”

Fijnstof
Een ander onderzoek van Amerikaanse en Chinese universiteiten naar de luchtkwaliteit in China, constateerde een aanzienlijke daling van het percentage fijnstof. Ook fijnstof kan, afhankelijk van de bron, schadelijk zijn voor de luchtwegen. Hoewel de waarden tot begin dit jaar nog een verbetering lieten zien, overschrijdt het fijnstofgehalte in 81-100% van de metingen nog altijd de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In het slechtste geval is de daling in fijnstof ook niet het directe gevolg van betere milieuwetten maar van de economische crisis, en is de kans groot dat de waarden weer snel op pre-Spelen niveau liggen.

Broeikaseffect

Mascotte JingJing
Jingjing voor groene heuvels

 

China is niet alleen het land met de grootste bevolking ter wereld maar ook de grootste netto-uitstoter van veel schadelijke stoffen. Hebben de Spelen China’s bijdrage aan het broeikaseffect kunnen beperken?
Zwafeldioxide
Afgelopen juni publiceerde het Chinese ministerie voor milieubescherming een rapport over de staat van China’s milieu. Volgens dit onderzoek hebben de Olympische Spelen op veel manieren structureel bijgedragen aan verbeterde milieuomstandigheden. Zo constateerden onderzoekers een daling van 4,42% tot 5,95% in de uitstoot van SO2, zwaveldioxide. Deze daling lijkt zich bovendien voort te zetten. Zwaveldioxide komt vrij bij verbranding van vieze brandstoffen, zoals steenkool, en is een van de grote veroorzakers van zure regen. De vermindering is waarschijnlijk het gevolg van meer en betere filters in de steenkoolindustrie.

CO2

 

Eerste groene rechtszaak tegen Chinese regering
Een rechter uit Guizhou heeft een claim geaccepteerd van burgers die last hebben van een bouwput voor een drankenfabriek die sinds 1994 braak ligt. De bouwput zou twee meren vervuilen die gebruikt worden voor drinkwater. Het is een doorbraak dat een Chinese rechter heeft bepaald dat burgers de regering aan mogen klagen voor schadeclaims als het gaat om milieuvervuiling.

In absolute cijfers is China sinds drie jaar de grootste CO2-vervuiler ter wereld. Toch valt er het een en ander af te dingen op deze titel. In februari bleek uit onderzoek dat eenderde van alle uitstoot het resultaat is van producten die voor de export worden geproduceerd. Dat zijn dus producten die in het Westen in de schappen liggen. Sindsdien is er discussie of de uitstoot die vrijkomt bij de productie het land waarin het product wordt gemaakt, of het land waarin het wordt geconsumeerd, moet worden toegerekend.

 

 

Daarnaast is China in absolute getallen misschien wel de grootste vervuiler, maar gelet op de per capita uitstoot – de uitstoot per inwoner van een land – produceren de Chinezen minder CO2 dan de Amerikanen, veel landen in het Midden-Oosten en Nieuw-Zeeland of Canada. Volgens een onderzoek van Energy Information Administration (EIA) neemt China’s per capita CO2 uitstoot jaarlijks wel sterk toe. In dit opzicht is er dus niet veel verbeterd het afgelopen jaar.

Water

 

 

Mascotte BeiBei
BeiBei voor schoon water

Grondwatervervuiling is onlangs uitgeroepen tot ‘s werelds grootste milieuprobleem. Hoe staat het met de kwaliteit van het water in China?

De Yangtze, de Gele rivier, de Parelrivier, de Songhua rivier, de Huaihe rivier en de Liahohe rivier, allemaal zijn ze nog even sterk vervuild als in 2007. Volgens het Chinese ministerie voor milieubescherming kent 20% van de rivieren zelfs hogere percentages gifstoffen dan categorie V, de nationale categorie voor zwaar vervuild water. Ook het water in meren en aan de kust is vaak niet schoon. Onderzoek van het World Resources Institute toont aan dat in veel lever- en maagkanker gevallen, vervuild water de boosdoener is. In het noorden van het land werden vorige week nog zeker 2600 mensen ziek door een vervuilde drinkwaterbron. China heeft wel grote vooruitgang geboekt op het gebied van afvalwaterzuivering. Met name op het platteland wordt meer water gezuiverd en zijn er rioleringssystemen aangelegd.

Mascotte YingYing
YingYing voor vruchtbare aarde

 

E-afval

 

 
 

Het milieubeleid van de Spelen besteedde nauwelijks aandacht aan elektronisch afval of e-waste. Terwijl er elke dag containers vol met in het Westen afgedankte computers, telefoons, magnetrons en radio’s de havens van China binnenvaren. Het onderstaande filmpje laat zien wat dit voor effect op het milieu heeft.
 

 

 

  

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons