Amerika heeft een BBP van 45.336 dollar per hoofd van de bevolking en Nieuw-Zeeland 25.857 dollar. Toch leidt een inwoner van Amerika, een van de rijkste landen ter wereld, gemiddeld  geen beter leven dan iemand uit Nieuw-Zeeland, concluderen de onderzoekers. Bijvoorbeeld  bij het volgen van een goede basisopleiding en adequate gezondheidszorg.

De Social Progress Index laat zien hoe landen in de wereld scoren op sociale vooruitgang. Want hoe verschillend mensen ook mogen zijn, onze basisbehoeften blijven hetzelfde. Iedereen heeft schoon water nodig, wil veilig zijn en een opleiding genieten om zich te ontwikkelen. In de lijst komt Nederland heel goed uit de bus. Van de 132 landen die zijn opgenomen in het onderzoek staat Nederland op de vierde plek, het best scorende EU-land, voorafgegaan door Nieuw-Zeeland, Zwitserland en IJsland.

De index is een nieuwe manier om naar het succes van landen te kijken. Niet de economische groei staat centraal, maar welvaart en sociale vooruitgang. In de meting worden 132 landen opgenomen waarbij wordt gekeken naar 54 verschillende indicatoren.

Lees het volledige rapport hier

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief