Achtergrond

Hartjes-campagne communistische Chinese partij in Tibet onder vuur

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De ‘Four Loves’-campagne vertelt het Tibetaanse volk het volgende: ‘Hou van de leider– waardeer de liefdadigheid van de partij / Hou van je vaderland – streef naar eenheid / Hou van je thuis – kijk wat je kan toevoegen / Hou van je leven – streef naar kennis’.

Op roze papieren hartjes kunnen basisschoolkinderen hun hart luchten bij hun leider, Xi Jinping. Human Rights Watch beschouwt het als propaganda voor een anti-kritische houding tegenover het regime, want het bekritiseren van de partij en haar leider wordt gezien als bedreigend voor de eenheid van het land. De geveinsde eigen inbreng van burgers staat haaks op het beleid dat Tibetanen geen ruimte biedt om ergens zelf over te beslissen.

Onafhankelijkheid

Tussen Tibet en China zijn de verhoudingen altijd al gespannen. China ziet Tibet als een onderdeel van de staat, terwijl veel Tibetanen juist pleiten voor onafhankelijkheid. Dit heeft tot gevolg dat China probeert met dit soort acties de loyaliteit van Tibetanen af te dwingen. Maar met name de opstanden in Tibet, waarvan de laatste in 2008 plaatsvond, laten zien dat deze strijd nog lang niet gestreden is.

De situatie in Tibet is de afgelopen jaren flink veranderd, ten behoeve van de centrale Chinese overheid en ten nadele van de Tibetanen. De loyaliteit van de Tibetanen zou moeten groeien door de ‘Hartjes-campagne’. Het lijkt daarentegen een bizarre poging om een al onderdrukt volk nog meer te dwingen richting totale overgave, aldus Human Rights Watch.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons