Dit is geen sciencefiction. De eerste hamburger die volledig is gemaakt door cel- en weefselkweek is klaar.

In de komende tijd zal de vraag naar vlees wereldwijd verdubbelen. Vooral in landen met een groeiende middenklasse zoals China, India en Zuid-Amerika. Dit verschil tussen aanbod en vraag zal onvermijdelijk tot een crisis leiden aangezien het productieplafond van de huidige intensieve veeteelt is bereikt. Om het verschil tussen aanbod en vraag minimaal te houden, zijn radicale oplossingen nodig, aldus assistent-professor M. Post.

Bij de eerste tekenen van de onvermijdelijke vleescrisis (zoals een scherpe prijsstijging), zal de consument kijken naar alternatieven die zo goed mogelijk lijken op echt vlees. Zo’n alternatief is voorhanden en bestaat uit het kweken van vlees buiten het dierlijk lichaam in omstandigheden die de natuurlijke omgeving zoveel mogelijk nabootsen.

De eerste hamburger die volledig is gemaakt door cel-en weefselkweek is klaar om als “proof of concept” aan het publiek te worden gepresenteerd. Het is nu alleen nog de vraag wanneer het kweekproces voldoende efficiënt en goedkoop is zodat dit vlees in de supermarkt kan worden verkocht tegen een redelijke prijs.

Lees meer op: Feed The World
Foto: MaastrichtUMC+

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief