In het laatste decennium heeft er in Latijns-Amerika een sterke economische groei plaatsgevonden, wijst een onderzoeksrapport van het International Monetary Fund (IMF) uit. Toch blijft Latijns-Amerika de meest ongelijke regio in de wereld. Waar komt deze (gedeeltelijke) verbetering vandaan? 

In Zuid-Amerika groeide het Bruto binnenlands product (BPP) gemiddeld vier procent de afgelopen jaren – bijna twee keer het aantal in de jaren ’80 en ’90. Daarnaast namen werkloosheid, de staatsschuld en inflatie af in de regio. Dit heeft geresulteerd in een verminderde armoede, inkomensongelijkheid en polarisatie.

Hoe dit zo komt in de meest ongelijke regio ter wereld? Om meerdere redenen. In veel Latijns-Amerikaanse landen spendeerde de overheid meer geld aan onderwijs. Wanneer scholing ook toegankelijk wordt voor de armeren in de samenleving, kunnen zij beter betaalde banen vinden. Meer onderwijsuitgaven zijn dan ook goed voor bijna een vierde van de inkomensongelijkheid afname.

De twee andere oorzaken voor de afname zijn directe buitenlandse investeringen en hogere inkomstenbelastingen. Een mooie uitkomst, concluderen de IMF-onderzoekers. Ondanks de positieve ontdekkingen blijft het feit: Latijns-Amerika is nog steeds de meest ongelijke regio in de wereld. 

Afbeelding: World Bank Photo Collection

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
bewlg3-0565

Over de auteur

Freelance journalist, onderzoeker, antropoloog. Ik werk voornamelijk aan sociale en menselijke onderwerpen: migratie, etniciteit, …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief