Achtergrond

Goede bedoelingen, goede resultaten?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Documentairemaakster Nikki Frencken maakte een film over hoe ondanks goede bedoelingen, ontwikkelingshulp soms verkeerd uitpakt. Voor OneWorld schreef ze over het hoe en waarom van haar film.

Vijf jaar geleden raakte ik op een terras in Bolivia in discussie met een goede vriendin. De stelling: “als je iets met goede intenties aanpakt, is het altijd goed.” Ik was het hier fel mee oneens. Om mij heen zag ik steeds meer mensen het ‘ontwikkelingsheft’ in eigen handen nemen en een ‘goede daad’ in een ontwikkelingsland uitvoeren. Met de allerbeste bedoelingen, maar zeker niet de beste resultaten. Een waterput die tot sociale verstoting van de doelgroep leidt, een landbouwproject dat onderlinge conflicten veroorzaakt en het bouwen van een kindertehuis die werkgelegenheidskansen vermindert. Het zijn slechts enkele voorbeelden. Dit leidde me tot de vraag: wat te doen met al deze goede bedoelingen?

Ik bleef de discussie rondom zogeheten ‘particuliere initiatieven’ volgen en bevond me op een koude middag in februari 2011 weer in eenzelfde soort discussie als destijds in Bolivia. Deze keer aan de andere kant van de wereld: het filmmuseum in Amsterdam. Die middag besloot ik zelf actie te ondernemen en ‘iets’ met het onderwerp te gaan doen. Twee jaar later is dit ‘iets’ uitgegroeid tot de documentaire ‘De Bijsluiter van Goed Doen’.

Graag een eerlijk kijkje in de keuken van ontwikkelingshulp? Via OneWorld kun je nu 5 gratis kaarten winnen voor de voorstelling van 2 februari in Kriterion te Amsterdam! E-mail je gegevens naar oneworldredactie@ncdo.nl. We laten je dan zo snel mogelijk weten of je hebt gewonnen. Kijk voor de trailer en andere vertoningen op de website: www.bijsluitervangoeddoen.nl

De Bijsluiter van Goed Doen brengt de grootste successen, valkuilen en dilemma’s van particuliere hulpprojecten met een positief kritisch oog in beeld. Positief omdat de goede bedoelingen gekoesterd moeten worden. Kritisch omdat hulp geven allerminst gemakkelijk is. Te vaak worden projecten nog zonder heldere hulpvraag opgezet, worden de begunstigden als simpele slachtoffers gezien, en wordt er te weinig rekening gehouden met de lokale werkwijze en context. Er komt ontzettend veel kijken bij het opzetten van een project in een ander land. Ook goed doen heeft een bijsluiter nodig.

Voor startende particuliere hulpgevers vertaalt De Bijsluiter van Goed Doen de complexe discussie van schrift naar beeld op een dusdanige wijze dat de kijker zijn eigen conclusies kan trekken en geinformeerd zijn verantwoordelijkheid kan nemen.

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons