Achtergrond

Goed openbaar vervoer maakt stad slim

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In een bomvolle stad lukt het niet altijd om rust te vinden, bijvoorbeeld als je buurman zijn nieuwe stereo uitprobeert. Bovenop elkaar wonen is echter zo slecht nog niet, want het maakt ons slimmer en innovatiever. Dat ontdekten Amerikaanse wetenschappers van het MIT (Massachusetts Institute of Technology).

Het zit erin hoeveel personen elkaar spreken en hoe goed zij voor elkaar te bereiken  zijn. Zet mensen dicht bij elkaar en de ideeën beginnen als vanzelf te stromen. Het geheel is meer dan de som der delen volgens de onderzoekers: de groei van productiviteit en innovatie in stedelijke gebieden gaat sneller dan de groei van het aantal inwoners.

In sommige enorme Afrikaanse en Aziatische steden treedt het fenomeen niet op, ook al zijn ze dichterbevolkt dan steden in Europa of Amerika. De oorzaak daarvoor ligt volgens de onderzoekers in de slechte staat van het vervoer en de infrastructuur in die steden. Essentieel is namelijk de mogelijkheid om je makkelijk door de stad te verplaatsen en veel ideeën uit te wisselen.
Dus de sleutel tot innovatie in grote steden ligt bij een onverwachts oud concept: het stimuleren en verbeteren van het openbaar vervoer.  En veel kletsen natuurlijk.

Lees meer op: The Atlantic Cities

Foto: Glen Lowry, Flickr
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons