Achtergrond

Glansrijke toekomst voor labdiamant

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het Nederlandse juwelenmerk House of Eléonore lanceerde in samenwerking met Royal Asscher afgelopen maandag haar eerste collectie. Het juwelenmerk biedt met 'laboratory created' diamanten een duurzaam alternatief voor de natuurlijke diamant die door het uitputten van de  diamantmijnen steeds schaarser en onbetaalbaarder dreigt te worden.

Crowdfunding

Bernd Damme haalde met zijn project meer dan 55.000 euro binnen in zes maanden tijd via Kickstarter. Hiermee heeft hij ‘House of Eléonore’ kunnen financieren. 

De juwelenlijn van House of Eléonore ‘Paradise’ werd gister voor het eerst aan het grote publiek getoond in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Bernd Damme is de oprichter van het gloednieuwe juwelenmerk die in samenwerking met diamantslijperij Royal Asscher de eerste collectie gemaakt van diamanten uit het lab en FairTrade goud ontwierp. Beide juwelenhuizen zien naar eigen zeggen veel kansen voor labdiamanten in de toekomst. Damme: “In de laatste jaren zijn er amper meer nieuwe diamant voorkomens meer gevonden. De natuurlijke diamant wordt hierdoor steeds schaarser en dus duurder. Diamanten uit het lab zien er exact hetzelfde uit en zijn aanzienlijk beter betaalbaar.” Voor een gekleurde diamant uit het lab betaal je zo'n 3.000 euro, terwijl de prijs van een natuurlijke diamant op kan lopen tot wel 70.000 euro. 

Diamanten uit het lab

 

Een diamant uit de grond doet er miljoenen jaren over om te ontstaan. In de machine wordt dat proces nagebootst, waarbij pure koolstof onder gigantische druk wordt samengeperst. Daarbij kan de temperatuur oplopen tot 1500 graden. Na een week in de machine wordt de ruwe diamant eruit gehaald en geslepen. 

Bloeddiamant

De verkoop van ruwe diamanten staat al langer onder druk. De burgeroorlogen die in de jaren 90 Afrikaanse landen als Angola, Sierra Leone, Liberia en Congo verscheurden, werden voor een groot deel gefinancierd door de diamantindustrie. Rebellenbewegingen controleerden mijngebieden of onderschepte diamanttransporten. De opbrengsten werden gestopt in wapens en beloningen voor strijders. Ondanks de oprichting van het diamantenkeurmerk dat bekend staat als het Kimberley Process Certificatie Schema (KPCS) in 2003, is het vaak nog niet transparant waar diamanten precies vandaan komen.  Volgens van Damme is de industrie op dat gebied verouderd. "House of Eléonore is volledig transparant over de afkomst van het goud en de diamanten. Op deze manier hoop ik de stilte rond diamanten en juwelen te verbreken." 

house_of_eleonore

Schoonheid
De eerste Ready to wear  collectie ‘Paradise’ is ontwikkeld door creative director Ray Steele en de Britste juwelenontwerper Tessa Packard. Zij lieten zich inspireren door de traditionele invloeden en natuurlijke schoonheid uit Papoea- Nieuw-Guinea.

Foto: Jasper Abels 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons