Achtergrond

Giro555 open: ‘Stop de Ebola-ramp’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Vandaag gaat “Stop de Ebola-ramp”, een nationale hulpactie tegen ebola van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), van start. Kortom, vanaf nu is Giro555 open en zenden radio- en televisiestations spotjes uit om aandacht te vragen voor de hulpactie. De SHO is in gesprek met de omroepen over de mogelijkheid voor een grote tv-actie. Het is de eerste keer dat Giro555 wordt geopend vanwege een ziekte.

Ontwrichting
Ebola heerst momenteel vooral in Liberia, Guinnee en Sierra Leone. Zo’n 5000 mensen zijn aan het dodelijke virus overleden en ongeveer 14.000 mensen zijn besmet geraakt. Daarnaast zijn zo’n 500 gezondheidswerkers besmet en 250 overleden als gevolg van besmetting. Om een halt te roepen aan deze situatie wordt nu een grote nationale actie op touw gezet. Volgens SHO-voorzitter René Grotenhuis is dit hard nodig wegens het ontwrichtend effect van ebola op de getroffen samenlevingen. “Inmiddels treft ebola niet alleen de zieken. In die drie landen merken alle bewoners, zo’n 20 miljoen mensen, de gevolgen van ebola. Dat los je niet alleen op en vraagt dus om een grote gezamenlijke actie”, aldus Grotenhuis.

Te laat?
Eerder riep Artsen zonder Grenzen al op om de strijd tegen ebola aan te pakken. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hintte vorige week juist voorzichtig op een mogelijke terugloop in het aantal ebola-gevallen. Komt de actie van de tien hulporganisaties te laat? Grotenhuis vindt van niet. “We hebben goed gekeken naar de ontwikkeling van de ramp. Je ziet nu dat het van een ziekte een ramp is geworden. De impact van het virus is dusdanig groot dat het de samenlevingen ontwricht. Voedselsystemen werken niet meer en ziekenhuizen functioneren niet langer”, zegt de SHO-voorzitter.

Het ingezamelde geld zal door de hulporganisaties worden gebruikt om de bestaande hulp op te schalen en uit te breiden. Zo gaat er onder andere geld naar de behandeling en isolatie van patiënten. Ook wordt het geld besteed aan veilige begrafenissen, het traceren van besmette mensen en voorlichtingsacties. Dit moet voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Zie hier het volledige overzicht van wat de SHO-organisaties doen.

Niet crisismoe
De SHO hanteert geen streefbedrag, maar rekent op brede steun van het Nederlandse publiek. Een crisismoe publiek verwacht de voorzitter niet. Integendeel: “Ik hoop dat mensen juist denken dat ze eindelijk iets kunnen doen en graag iets bijdragen aan deze grote actie”, zegt Grotenhuis.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons