Achtergrond

Gezocht: groene techneuten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Vroeger, toen de arbeidsmarkt wat krapper was, namen we nog wel eens mensen aan met een niet-technische achtergrond”, zegt Robert van Kasteel van advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. “Tegenwoordig nemen we vooral mensen met een technische achtergrond in dienst.” Techneuten hebben het heden én de toekomst in de duurzame sector, als je het aan mensen in het bedrijfsleven vraagt.

Bedrijven hebben die technici hard nodig om duurzame oplossingen te bedenken, in het geval van Royal HaskoningDHV is dat bijvoorbeeld het opwekken van energie met behulp van getijdenwisselingen in de zeeën rondom Groot-Brittannië. Of chemicaliënopslagtanks omhullen met een buizenreactor waarin algen groeien op zonlicht. Die algen kunnen gebruikt worden om bio-energie op te wekken. Installaties die je niet kunt maken zonder kennis van chemische processen en techniek.

Sociale achtergrond
Volgens de  drie sprekers op het Sustainability Career Event dat donderdag op de Universiteit Utrecht werd gehouden, is het het allerbelangrijkst dat werknemers begaan zijn met de duurzame zaak. Voor een zaal met 400 studenten afkomstig van alle grote Nederlandse universiteiten spreken Rob Boogaard van duurzame tapijttegelmaker Interface, Bibi Bleekemolen van Fairphone en Franc van den Berg van consultancybureau EY over werken in de duurzame sector.

Hun boodschap in een notendop:  wij zoeken mensen die écht gedreven zijn en de wil hebben om verandering te bewerkstelligen. “We hebben inderdaad veel mensen met een technologische achtergrond nodig”, geeft Boogaard toe. “Maar ook andere achtergronden zijn belangrijk, we zoeken bijvoorbeeld mensen die innovatie en creativiteit in het bedrijf kunnen brengen.”

Gedragsverandering bij de consument bewerkstelligen is minstens zo belangrijk als technologische vooruitgang

Bibi Bleekemolen van Fairphone vindt ook dat er behoefte is aan allerlei soorten mensen in de duurzame sector: “Gedragsverandering bij de consument bewerkstelligen is minstens zo belangrijk als technologische vooruitgang. We kunnen wel allerlei duurzame technologieën introduceren, maar mensen moeten zich ook bewust worden van het belang die te gebruiken. Daarvoor zijn mensen met een sociale achtergrond hard nodig.”

Uitblinkers
Tim Karreman van energie-onderzoekscentrum ECN denkt daar heel anders over, mensen met een sociale achtergrond “zijn nog niet nodig” in de duurzame sector, denkt hij. “Voorlopig zit de duurzame sector nog vast aan technici. Er valt nog zoveel vooruitgang te boeken op technologisch gebied. Pas als we echte doorbraken in de duurzame sector maken, worden gedragsverandering en sociale studies belangrijk.” ECN is bijvoorbeeld hard bezig met het verbeteren van de lasertechnologieën waarmee 3D printers de metalen en keramische materialen kunnen maken die gebruikt worden in zonnecellen.

Met een afstudeercijfer onder de acht neemt het bedrijf je doorgaans niet aan

Betrokkenheid en de wil maatschappelijke verandering te brengen zijn noodzakelijk, maar is dat eigenlijk geen open deur? “Natuurlijk moet je gedreven zijn en verandering willen brengen”, zegt Izaak van der Neut van Ecofys, een consultancybureau dat zich bezig houdt met hernieuwbare energie en milieubeleid. “Bij ons staat onze duurzame missie natuurlijk op de eerste plaats, maar met alleen ideologie kom je er niet.” Net als Royal HaskoningDHV en ECN zijn het bijna uitsluitend de bèta’s die aan een baan komen bij Ecofys. De zes tot acht man die jaarlijks bij Ecofys worden aangenomen zijn binnen hun eigen discipline ook nog eens uitblinkers: met een afstudeercijfer onder de acht neemt het bedrijf je doorgaans niet aan.

Duurzaam hart
Kunnen we dan stellen dat het de knappe koppen met een technologische achtergrond zijn die de toekomst hebben in de duurzame sector? Niet als je het Pim Meeus vraagt, als partner bij Einstein + Jones adviseert en helpt hij bedrijven te verduurzamen. “Veel mensen denken dat je alleen met een technische opleiding in de duurzame sector actief kan zijn, maar dat klopt niet. Ook een fiscalist of iemand die bij een transportbedrijf werkt kan allerlei aanpassingen maken om beter met onze planeet om te gaan. Het is niet zo dat je je pas duurzaam mag noemen als je een product maakt dat duurzaam is.”

Een transportbedrijf dat overstapt op minder milieubelastende brandstof hoort ook bij de duurzame sector, volgens Meeus. “Natuurlijk is er binnen de duurzame sector veel behoefte aan ‘hardware’: vakinhoudelijke technische kennis. Toch is het niet zo beperkt, als je bij de genoemde fiscalist of vervoerder aan de slag gaat in de Sales, werk je net zo goed in de duurzame sector. Het belangrijkste is dat de werknemers van dat soort bedrijven een duurzaam hart hebben”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons