In Breda wordt gebouwd met beton dat zichzelf weer herstelt als er scheuren ontstaan. Het biologisch beton is afkomstig van de Technische Universiteit Delft, waar ze al jaren experimenteren met dergelijk beton.

Hoe sterk beton ook is, onder extreme spanning kan het scheuren en beton met scheuren is niet waterdicht. De nieuwe EHBO-post op het strand van de Galderse Meren moet dat wel zijn, dus werd gezocht naar oplossingen. Zodoende kwam Archimedes Bouwadvies uit Eindhoven bij het biobeton van de TU Delft uit. Aan de buitenkant is er geen verschil met gewoon beton, maar tijdens het spuiten worden kalkproducerende bacteriën aan het mortel toegevoegd. Als er een scheur optreedt vullen de in het beton levende bacteriën die op met kalksteen. Door biobeton te gebruiken is er minder onderhoud nodig en er is minder beton nodig voor het gewenste resultaat. Dat zorgt voor een vermindering van CO2-uitstoot. Het gebuik van het biobeton in Breda is een wereldprimeur, nooit eerder werd er met zelfherstellend beton gebouwd.

Lees meer bij P+
Foto (cc)

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief