Achtergrond

Genoeg aidsremmers, maar te weinig dokters

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

 

Aids wachtkamer foto AZG Julie Remy
Foto: MSF, Julie Rémy

Een medisch assistent in het Thyolo district van Malawi krijgt op een dag 200 patiënten te zien. In het Mavane district van Mozambique is er een wachtlijst van twee maanden omdat er te weinig dokters en verpleegkundigen zijn. Veel patiënten overleven die wachttijd niet.
 

 

Het zijn slechts een paar voorbeelden uit het rapport ‘Help Wanted’ dat Artsen Zonder Grenzen (AZG) vorige week publiceerde. Die voorbeelden illustreren dat er een enorm zwaar beroep wordt gedaan op medisch personeel in Zuidelijk Afrika. Als gevolg van de hoge werkdruk vertrekken veel verpleegkundigen naar het buitenland.

 

“Wat we nu meemaken is een chronische noodsituatie. Er zijn te veel patiënten voor te weinig verpleegkundigen. De werkdruk is te hoog”, zegt Christina Chinji een verpleegkundige uit Malawi die wordt geciteerd in het AZG-rapport. “Vanwege de werkdruk vertrekken de verpleegkundigen naar groenere weides.”

 

 

Personeel

In Zuid-Afrika zijn per honderdduizend inwoners 74 dokters en 393 verplegers, maar een groot deel van hen werkt in de private sector. Vooral op het platteland zijn de tekorten schrijnend. In het kleine Lesotho, dat zwaar is getroffen door de aidsepidemie, zijn er vijf dokters en 63 verpleegkundigen per honderdduizend inwoners. In Malawi zijn dat twee dokters en 56 verpleegkundigen en in Mozambique drie dokters en twintig verplegers. De minimumstandaard van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 20 artsen en 100 verpleegkundigen op een bevolking van 100.000.

Plafond

 

 

 

 

 

In 2003 kregen nog ongeveer honderdduizend Afrikanen aidsmedicijnen. Drie jaar later waren dat er al 1,3 miljoen. Meer dan 70 procent van de Afrikanen die voor behandeling in aanmerking komt, heeft deze echter nog niet gekregen. Dankzij het gebrek aan medisch personeel is het plafond nu bereikt, stelt AZG.  Hoeveel Afrikanen met aids overlijden omdat er te weinig medisch personeel is, is onduidelijk.

 

AZG bekritiseert in het rapport donateurs die wel nieuwe klinieken bekostigen maar niet de salarissen van verpleegkundigen, artsen en laboranten. Het gevolg: lege klinieken en patiënten die gedwongen thuis zitten en daar overlijden.

 

Limieten

 

aids virusremmers WHO eric millerAndere oorzaken voor het tekort aan medisch personeel zijn volgens AZG de slechte salarissen die de overstap naar westerse ziekenhuizen aantrekkelijk maken; regels waardoor het niet toegestaan is om eenvoudige medische handelingen door lager geschoold personeel te laten doen en limieten die door internationale financiële instellingen zoals het IMF worden gezet op de uitgaven in de gezondheidszorg van de nationale regeringen.

 

Daarnaast maakt de ziekte zelf ook veel slachtoffers onder het medisch personeel. In Lesotho, Mozambique en Malawi is aids de belangrijkste veroorzaker van het tekort aan medisch personeel.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons