Achtergrond

Gelukkig in het afval

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Families in deze vuilnisstad verzamelen het vuilnis uit Caïro en recyclen maar liefst 80 procent daarvan (ter vergelijking: westerse vuilnisbedrijven recyclen 25 procent). Deze zabaleen, ‘vuilnismannen’ in het Arabisch, houden al 80 jaar de straten van Caïro schoon door het afval van deur tot deur te verzamelen, daarna te sorteren en af te voeren.

Caïro produceert dagelijks bergen met afval, wat niet heel gek is met 25 miljoen inwoners. De zabaleen, maar vooral hun varkens zijn daar blij mee. Het weggegooide eten is namelijk voer voor de varkens. De stank die dit beroep met zich meebrengt, maakt ze niet uit. It’s just a way of life.

Maar het lijkt erop dat het bestuur en de inwoners van Caïro hier een einde aan willen maken. Toen in 2009 op veel plaatsen de varkensgriep opdook, besloot de Egyptische regering om alle varkens te slachten. Later gaf ze toe dat ze dit eigenlijk deed om de zabeleen te ‘verschonen’; om ze eindelijk in hygiënische omstandigheden te laten leven.

Door deze actie leven de zabaleen niet meer zoals vroeger. Sommigen van hen pleiten voor een simpele oplossing: inwoners gaan hun afval scheiden, de varkens verhuizen naar boerderijen waar ze niet in de weg lopen en het organische afval wordt simpelweg naar de varkens gebracht.

Lees hier meer.
Bekijk hier de reportage die eerder in OneWorld verscheen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons