In Saudi-Arabië hebben vrouwen niet veel rechten. Dat moet veranderen vindt prinses Basma Bint Saud Bin Abdulaziz. Zij ziet graag vijf grote veranderingen in haar land.

  1. De grondwet. Mannen en vrouwen moeten gelijk behandeld worden. Geen volledig westers systeem, maar een aanpassing van dat systeem dat past bij Islamitische filosofie. Wetten moeten onafhankelijk zijn van sekse, status of etniciteit.
  2. Scheidingswetten. Vrouwen moeten vaak een afkoopsom van duizenden dollars aan hun man betalen als ze willen scheiden. Het moet makkelijker worden voor een vrouw om te scheiden.
  3. Het onderwijssysteem. De jeugd in Saudi-Arabië wordt nu onderwezen dat de rol van de vrouw ondergeschikt is aan die van man. Die opvatting is gevaarlijk. Kinderen moeten leren dat vrouwen gelijkwaardig zijn aan mannen en moeten ze als gelijken behandelen.   
  4. Sociale diensten. Het ministerie van Sociale Zaken tolereert geweld tegen vrouwen in plaats van dat het hun beschermt. Er zijn vrouwenopvanghuizen nodig, die vrouwen beschermen en waar ze voor hun rechten kunnen komen.
  5. De rol van de Mahram. De Mahram is iemand die toezicht houdt op vrouwen als ze ergens naar toe gaan. Dat moet worden afgeschaft zodat vrouwen meer bewegingsvrijheid hebben.

De prinses deed haar uitspraken in een interview met de BBC. Kijk hier voor een uitgebreidere uitleg.

Foto: cc

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

OneWorld-online_banner-600×500 + waaier