Achtergrond

Gele kaart voor FIFA: voetballen gemaakt door kinderen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De voetballen die op het veld in Zuid Afrika zoveel waard zijn, worden vaak gemaakt door kinderen, voor slechts 35 dollarcent per stuk. Dat stelt het rapport “Missed the Goal for Workers: the Reality of Soccer Ball Stitchers“. Volgens onderzoek van het ILRF hebben voetbalmakers in Pakistan, India, China en Thailand nog steeds te maken met onaanvaardbare arbeidsomstandigheden. Ook enkele bedrijven waar FIFA voetballen inkoopt, vallen bij dit onderzoek door de mand.

FIFA kinderarbeid 250-167

Foto (cc) Eric Vernier

Misstanden
“Het is schokkend dat te lage lonen en andere arbeidsrechtenschendingen na al die jaren nog steeds de norm zijn, in plaats van de uitzondering,” zegt Ineke Zeldenrust van de Clean Clothes Campaign. Maar liefst dertien jaar geleden tekende de voetbalindustrie het Atlanta Agreement, waarin men beloofde de misstanden aan te pakken. Toch blijven er rapporten naar buiten komen die mensenrechtenschendingen in de voetbalmakerij laten zien.

Daaruit blijkt dat werkdagen van 12 tot zelfs 21 uur, zeven dagen per week, aan de orde van de dag zijn. Kinderarbeid komt nog veel voor, voornamelijk in Pakistan, maar ook in China en India weer steeds meer. Medische voorzieningen ontbreken, net als soms schoon drinkwater of zelfs toiletten.

Aanpakken
De Play Fair Alliance, die bestaat uit vakbonden en de Clean Clothes Campaign, heeft FIFA opgeroepen de leiding te nemen in het aanpakken van deze misstanden. “Het is schandalig dat zoveel arbeiders uitgebuit worden in een industrie waar zoveel geld in omgaat,” zegt Guy Ryder van de internationale vakfederatie ITUC. Volgens een woordvoerder van de Clean Clothes Campaign heeft de FIFA tot nu toe echter nog niet gereageerd op de oproep.

Foto boven: (cc) David Ingham 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons