De strijdkrachten van Syrisch Koerdistan, de YPG, laten alle minderjarigen in de gelederen hun wapens inleveren. De klus is bijna geklaard, en vanaf nu, zo heeft de militie bekend gemaakt, worden jongens en meiden die zich melden niet meer toegelaten.

De internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch juicht de maatregel toe. De organisatie was nét dit jaar in Syrisch Koerdistan om daar te onderzoeken hoe het ervoor staat met de mensenrechten. 

Behalve het thema kindsoldaten nam HRW ook de situatie in gevangenissen onder de loep. De organisatie tekende daarbij een aantal verhalen van zware mishandeling op. Toch lijken de Koerdische machthebbers ook hier van goede wil om de situatie te verbeteren. Erg eenvoudig is dat echter niet: Syrisch Koerdistan beschikt nog maar sinds kort over zelfbestuur en moet daarbij onder meer de gewapende dreiging van het moslimfundamentalistische ISIS het hoofd bieden.  

Lees het uitgebreid verslag van Frederike Geerdink vanuit Syrisch Koerdistan in Blendle. 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief