Achtergrond

Frank Doelwijt “Ik wil liever niet worden bestraald.”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Vanaf 20 februari is bestraling van kankerpatiënten in Suriname mogelijk.  Een samenwerking die acht jaren terug startte tussen de Daniel den Hoed Kliniek van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP maakt dit mogelijk.

Men hoeft niet langer  naar het buitenland voor behandeling. Tot eind 2003 gingen kankerpatiënten naar Nederland voor bestraling. Toen die samenwerking afliep, werd uitgeweken naar Colombia voor bestraling. “Nu sinds deze week bestraling in Suriname zelf mogelijk is, zal op termijn ook een einde komen aan de missies naar Colombia,” vertelt  Volksgezondheidsminister Celsius Waterberg.

Proefperiode
Tijdens een proefperiode van vier maanden zijn een handvol ongeneeslijk zieken in het kader van pijnbestrijding bestraald in het Radiotherapeurisch Centrum,RTCS van AZP. Straks kunnen ook patiënten wiens leven nog te redden valt, in het RTCS bestraalt worden.  Frank Doelwijt (68) is zo iemand.  In 2005 en 2007 werden tumoren aan zijn dunne darm verwijderd.  De darmkanker bleef weg, maar de tumoren in zijn prostaat vermeerderden.  “Ik kwam in de gevarenzone terecht.”
 

Colombia
Zijn arts droeg hem voor bij de Geneeskundige Commissie van het ministerie van Volksgezondheid. De commissie  bepaalde dat Frank mee mocht naar Colombia. Suriname heeft sinds 2004 een samenwerking met dit land voor het doen van bestralingen en andere specialistische behandelingen die in Suriname niet kunnen worden gedaan. Tot eind 2003  werden patiënten  naar Nederland uitgezonden. “We zouden november vertrekken, maar de missie werd uitgesteld,” vertelt Frank die toen te horen kreeg dat het januari zou worden.  Zijn teleurstelling was groot toen hij begin januari,  kort voor vertrek vernam dat hij van de lijst was gehaald.  Volksgezondheidsminister Celsius Waterberg geeft toe dat Suriname de missies naar Colombia afbouwt “omdat straks in Suriname kan worden bestraald”.

Bestraling in Suriname
[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”14146″,”attributes”:{“height”:854,”width”:1286,”style”:”height: 166px; width: 250px; float: right;”,”class”:”media-image media-element file-media-large”}}]]

Frank wilde weten hoe het zat en ging op onderzoek uit bij de Geneeskundige Commissie en het Staatsziekenfonds, SZF. Het SZF coördineert de uitzendingen naar Colombia. Via het secretariaat van de Commissie hoorde Frank dat hij op een lijst was geplaatst voor bestraling in Suriname. Echt blij was hij niet. Eerder verward, omdat verdere informatie ontbrak. Hoe moest het nu verder? Zijn arts werd via een brief op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen. Frank verwonderd zich nog altijd dat hijzelf deze brief moest ophalen bij het secretariaat om aan zijn arts te bezorgen.

Hij kwam een vriend tegen die hem een homeopatische kuur aanraadde. Bij de vriend – een ex-kankerpatiënt – had de kuur gewerkt. “De behandeling slaat gedeeltelijk aan,” vertelt hij.  Frank is inmiddels op zo’n punt gekomen dat hij zich “alleen in het uiterste geval laat bestralen”.  Twijfels zijn ingeslagen  tijdens het lange het wachten op behandeling. “ Ik heb gehoord over de risico’s.”  Bezorgd is Frank vooral over de medicijnen die hij na bestraling gebruiken moet.

Tweede doodsoorzaak
[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”14147″,”attributes”:{“height”:210,”width”:413,”style”:”float: left;”,”class”:”media-image media-element file-media-large”}}]]

Kanker is  de tweede doodsoorzaak in Suriname, na hart- en vaatziekten. Frank verloor twee zussen aan kanker. In Suriname is kanker taboe. Er wordt nauwelijks over gesproken. Patienten vertellen vaak niet dat ze aan de ziekte lijden. Een recente campagne tegen borstkanker, gestart door Karin Refos van de Pink Ribbon Foundation Suriname, probeert hier iets tegen te doen. Refos leed ooit ook aan borstkanker, maar overleefde de ziekte. Acht maart aanstaande, op internationale vrouwendag,wordt door Stichting Pink Ribbon Suriname een grootse wandelloop gehouden om aandacht te schenken aan de ziekte en te helpen het taboe te doorbreken.

Vitaminedrankje
Bang voor de dood is Frank niet. Die heeft hij al de ogen ingekeken. “In 2005 toen ik voor de eerste keer een darmoperatie onderging.’Maandenlang  at hij niet, ging niet af en gaf alleen maar over. Hij woog toen nog maar 43 kilo. Inmiddels is Frank al jaren weer op normaal gewicht, 60 kilo. Wat prostaatkanker, hoopt hij dat deze zich niet verder ontwikkelt.  Frank drinkt dagelijks een drankje gemaakt van rauwe groenten zoals kool en de Surinaamse sopropo. Mocht het allemaal niet helpen, dan laat hij zich laten bestralen. “Alleen als het niet anders kan.”

Het radiotherapeutisch centrum heeft twee hypermoderne rontgenbestralingsapparaten en  werd volgens Nederlandse standaarden neergezet met middelen uit Suriname. Peter Nowak is hoofd van het RTCS en  werd medio 2011 door het Daniel den Hoed uitgezonden als kwartiermaker. Nowak blijft aan tot nadat twee radiotherapeuten hun opleiding in Rotterdam hebben afgerond en naar Suriname zijn teruggekeerd. De twee Surinaamse artsen volgen deze opleiding in het kader van de samenwerking tussen Erasmus MC en AZP.
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons