Achtergrond

Forbidden

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Als aspirant lid van de organisatie bij LOOP mocht ik onlangs kennis maken met een aantal producten uit hun assortiment. Ik ontving een pakket met verschillende soorten banana chips, mangootjes en verboden rijst. Zelf ben ik een echte bananenfanaat, ik eet er gemiddeld zo’n twee per dag, dus je kunt wel raden dat de banana chips binnen no-time naar binnen waren gewerkt. Ook de mangootjes vielen goed in de smaak en lieten mij nog het meest denken aan een nieuwe snoepvariant van Haribo. Niet alleen qua smaak, maar ook qua textuur lijken de mangootjes het meest op een fruitgum. Enige grote verschil waarschijnlijk: De mango’s zijn gezond. Erg lekker!

Verboden rijst

Waar we in deze blog specifiek naar gaan kijken is de verboden rijst. De naam ‘verboden rijst’ komt voort uit het oude China, waar de zwarte rijst werd beschouwd als de meest bijzondere rijst en met die reden verboden voor het normale volk. Enkel de keizer mocht eten van de verboden rijst. Nu was ik mezelf af aan het vragen waarom verboden rijst nou juist zo speciaal is. Waarschijnlijk heeft dit ermee te maken dat de zwarte rijst vol met vitamines en mineralen zit, maar ook meer vezels en langzaam verteerbare koolhydraten bevat dan andere soorten rijst. Het is daarmee dus voedzamer. Het meest voedzame voedsel ging naar… Juist, de keizer. Gelukkig zijn we inmiddels alweer een aantal beschavingen verder en kon ik met een gerust hart aan de slag met deze verboden rijst.

Het recept

Allereerst heb ik een menu gezocht. Hiervoor gebruik ik, als student zijnde, altijd mijn grote vriend Google. Via Google vond ik meteen een recept met garnalen als een van de ingrediënten. Ik houd van garnalen en het is erg voedzaam. Ik heb dan ook niet moeilijker gedaan dan nodig was en meteen alles in huis gehaald wat bij dit recept hoorde. Welke ingrediënten bevatte het recept?

300 gr. verboden rijst

3 eetlepels extra viergine olijfolie, plus wat meer voor het serveren

1 sjalotje, fijn gesneden

1-2 courgettes, in 1 cm blokjes gesneden

150 gr gepelde garnalen

200 ml droge witte wijn

1 klein bosje bieslook, gesneden

 

 

 

Allereerst heb ik de rijst op een vuurtje gezet, deze moest 30minuten koken. In de tussentijd kon ik mooi even de groenten snijden.

Na het snijden moest ik de groenten roerbakken. Als eerste heb ik de sjalotjes toegevoegd om vervolgens de courgettes er door te roeren. Roerbak het geheel tot de groenten wat krapper worden, dit duurt maar enkele minuten. Tussendoor was er tijd om de rijst af te gieten, zo kon deze even afkoelen en opdrogen. Hier voegen we trouwens ook de bieslook toe!

Nu de groenten knapperig waren begon ik de garnalen toe te voegen, samen met de witte wijn. Middels de wijn brengen we alles tot kook, dit zorgt ook voor het garen van de garnalen, maar het belangrijkste natuurlijk: Dit zorgt voor een typische smaak aan het gerecht. Samen moet alles een paar minuutjes koken zodat de smaken goed op elkaar intrekken.

Smaakte het?

Ja, en nee. Ik had de garnalen namelijk te lang laten koken in de wijn. Ik als amateur chef mag mijn vaardigheden nog wat opvijzelen wat dat betreft, de garnalen waren ietsje taai geworden. Gelukkig was het wel nog goed eetbaar, maar in een van de jury kookprogramma’s van RTL 4 had ik met de staart tussen de benen mogen vertrekken vrees ik. De verboden rijst was wel goed bereid en zeer smaakvol. Ik vergelijk het even met boterhammen. Bijvoorbeeld donkerbruinbrood met witbrood. Donkerbruin brood is veel voller van smaak, je proeft als het ware de voedzaamheid aan het voedsel. Zo ook voor de verboden rijst, dit is veel smaakvoller dan witte rijst. Natuurlijk dien je hier wel het juiste recept omheen te maken, immers dient rijst niet altijd als een smaakmaker, maar ik vond het een echte aanrader. Ik ben sowieso fan van voedzaam eten, dus bij deze ook fan van verboden rijst.

Als iemand suggesties of ideeën heeft voor het verbeteren van dit recept, of het maken van een compleet ander gerecht met verboden rijst, hoor ik deze graag!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons