Achtergrond

Fairtrade Flower Power

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Slechts 0,3 procent van de rozen die in Nederland verkocht worden, zijn fair trade gecertificeerd, volgens Hivos. Om hier aandacht voor te vragen startte de ontwikkelingsorganisatie vorige week de fototentoonstelling ‘Power of the Fairtrade Flower’ op het Amsterdamse Museumplein.

Een groot gedeelte van de bloemen die in Nederland verkocht worden, komen uit Afrika. De werkomstandigheden in de Afrikaanse bloemenindustrie zijn volgens Hivos erg slecht. 70 procent van de mensen die bij grote bloemenkwekers werken, is vrouw. 89 procent van die vrouwen heeft geen toegang tot kinderopvang en de helft van de vrouwen heeft last van seksueel geweld op de werkvloer.

De paar fair trade gecertificeerde bloemenkwekers die er zijn, krijgen nauwelijks aandacht. Volgens Hivos zijn de werkomstandigheden bij die ‘goede’ kwekers echter een stuk beter en verdienen de vrouwen vaak twee keer zoveel geld. Daarom wil Hivos met foto’s van bekende fotografen, afgedrukt op billboardformaat, aandacht voor eerlijke bloemen vragen. Als de vraag naar fair trade bloemen daardoor toeneemt, zullen er volgens Hivos meer kwekerijen komen die hun werknemers goed behandelen. 

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”17378″,”attributes”:{“style”:”float: right;”,”class”:”media-image media-element file-media-large”}}]]Fotograaf  Corbino (Maarten Corbijn, red.) reisde voor de campagne naar Kenia. “Ik werd gevraagd om foto’s voor deze campagne te maken en dat leek me een goede zaak”, vertelt hij. “Toen ik in Kenia aankwam, bleek de situatie daar inderdaad verschrikkelijk te zijn. De eerste paar dagen wist ik gewoon niet wat ik zag.” De vrouw die hij voor de fototentoonstelling fotografeerde was Esther Njambura Ndung’u. “Ze werkte een jaar lang in een kwekerij. Door de giftige stoffen waarmee ze iedere dag in aanraking kwam, heeft ze nu een huidziekte en kreeg ze twee miskramen. Ze werkt tegenwoordig in een kapsalon, daar verdient ze twee keer zoveel.”

De fototentoonstelling zal vanaf volgende week door het land reizen en op verschillende pleinen worden vertoond. Wanneer de foto’s bij jou in de buurt te zien zijn, zie je hier.

Niet alleen de situatie van de vrouwelijke werknemers maakte veel indruk op hem. “Ik vond het ook heel erg om te zien hoe de kinderen alleen thuis moeten blijven als hun moeders gaan werken. Ze kunnen de kinderopvang gewoon niet betalen. Misschien ga ik in de toekomst nog een keer terug naar Kenia om een fotoreportage over die kinderen te maken.” Volgens Corbino kan de Nederlandse consument het leven van vrouwen als Esther en de kinderen van die vrouwen verbeteren. “We zouden alleen nog maar fair trade gecertificeerde bloemen moeten kopen”, vindt hij.

Tijdens de opening zong Karin Bloemen een aantal nummers over fair trade bloemen. Wil je meer foto’s van de opening zien en een van haar liedjes over Power of the Fair Trade Flower horen? Kijk dan op onze facebook.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons