Achtergrond

Fairfood

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Een oprechte interesse in duurzaamheid, dat is het allerbelangrijkste dat je in huis moet hebben om bij Fairfood te werken,” zegt Abigail Joffre, PR-manager bij de organisatie die er bij bedrijven op aandringt om hun producten duurzamer te maken. “Aan de inhoud van onze onze koelkast zie je dat we onze missie erg serieus nemen. Tegelijkertijd is het wel een gezellige boel hier op kantoor.”

Midden op het met toeristen bezaaide Damrak vind je tussen de frietkramen en de souvenirwinkeltjes een vrolijk geverfde deur. Als je op de bel drukt, gaat de zware deur open en stap je een felgroene gang in. De wat muffe geur verraadt hoe oud het pand al is. Aan het eind van de gang is een trap en eenmaal boven bevind je je in het kantoor van Fairfood. Het pand is een soort doolhof van grotere en kleinere kantoorruimtes, met krakende vloeren en gezellige posters aan de wanden.

Hoeveel mensen werken hier?
Hier op ons hoofdkantoor in Amsterdam werken ongeveer vijftig tot zestig mensen, afhankelijk van het aantal vrijwilligers dat we op een bepaald moment hebben. Wereldwijd zijn we met 76 werknemers, waarvan 33 betaald. We proberen echt het gevoel te creëren dat we één organisatie zijn, dus we hebben veel contact met onze werknemers in de andere landen via Skype. De voertaal op kantoor in Engels, ook hier in Amsterdam.

Welke functies zijn er zoal?
Fairfood probeert in gesprek te gaan met bedrijven over duurzaam eten en drinken. Om dit goed te doen hebben we een onderzoeksafdeling, die kijkt hoe bedrijven omgaan met duurzaamheid en hoe ver ze hiermee zijn. Dan hebben we de mensen die in gesprek gaan met de bedrijven om hun te overtuigen stappen te zetten. Afhankelijk van de uitkomst hiervan komt onze communicatieafdeling in actie, die ofwel een bedrijf in het zonnetje kan zetten wanneer het bedrijf positieve actie heeft ondernomen, of juist een bedrijf publiekelijk onder druk kan zetten om het beleid te veranderen. Tenslotte hebben we mensen die ondersteunend werk doen en is er een afdeling fondsenwerven.

Behalve het specifieke werk dat iemand doet, zijn er ook taken die we rouleren. Zo zitten we om de beurt bij de receptie en halen we tussen de middag per toerbeurt lunch met een samengesteld groepje uit verschillende afdelingen. Opruimen en afwassen doen we ook zelf, alleen voor de grote schoonmaak komt er een professionele schoonmaker. Je moet dus niet bang zijn om af en toe letterlijk vuil werk op te pakken als je hier komt werken.

En hoe is de sfeer?
Ik zeg weleens: onze mensen passen bij het gebouw waarin we werken. De sfeer is gemoedelijk, de mensen hebben geen grote ego’s. De man/vrouw-verhouding is ongeveer gelijk en we zijn allemaal jong: grotendeels tussen de 20 en de 35 jaar. Er zijn geen kledingvoorschriften, de meesten kiezen voor een spijkerbroek met een jasje erop. Tussen het werk door hebben we veel lol met elkaar, eigenlijk kun je zeggen dat we allemaal vrienden zijn.

Veel van de mensen zijn vrijwilligers. Kost het moeite om die te vinden?
Tot nu toe hebben we erg veel geluk met het vinden van mensen. Voor specifieke taken, zoals werken met CMS-systemen, is het nog weleens lastig om iemand te vinden, maar in het algemeen melden zich veel vrijwilligers bij ons. Vrijwilligers krijgen een gratis lunch en hun reiskosten worden vergoed. Wij nemen ze heel serieus en het is daarom een goede kans om werkervaring op te doen. Zelf ben ik ook een vrijwilliger geweest en mij heeft het een betaalde positie opgeleverd. Fairfood groeit vrij snel, waardoor er best wat beweging in de organisatie zit en er doorgroei mogelijkheden zijn. Ook zien we soms dat mensen een betaalde baan vinden bij contacten die ze via hun vrijwilligerswerk bij Fairfood hebben opgedaan.

Hoe kom je als vrijwilliger aan de slag bij Fairfood?
Het beste is om contact te zoeken met een specifiek persoon: de manager van een afdeling. Die kan je dan verder helpen. Als je een brief schrijft waaruit blijkt dat je echt gemotiveerd bent, dan zal er vrijwel altijd een goede plek voor je zijn.

LEZERSVRAAG VAN REMY
Wat staat er op het menu in de bedrijfskantine?
Een bedrijfskantine hebben we niet. Wel eten iedere dag gezamenlijk, waarvoor de om de beurt boodschappen doen bij de supermarkt. Daar kiezen we natuurlijk zoveel mogelijk duurzame producten. Er is hier wel eens een flinke discussie ontstaan toen er ‘verkeerde’ bananen in de fruitschaal lagen.

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons