Achtergrond

The Fair Politician of the Year is… Bram van Ojik!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Foundation Max van der Stoel (FMS) reikt dit jaar, net als vorig jaar, de prijs uit aan Bram van Ojik (59) van GroenLinks. 

"Een van de grootste uitdagingen van de politiek is het tegengaan van de groeiende ongelijkheid in en tussen landen." – Bram van Ojik

Winnaars
Volgens het juryrapport van Fair Politics 'blinkt Bram van Ojik uit in de hoeveelheid onderwerpen waar hij zich voor inzet en die hij elke keer weer relevant weet te maken. Kinderarbeid, conflictmineralen, klimaatbeleid, investeringsverdragen, et cetera.' Bram van Ojik is zeer vereerd met de prijs. “Fair Politics sluit mooi aan bij wat GroenLinks ziet als eerlijk delen. Dat gaat niet alleen over ‘hier’ in Nederland, maar ook over ‘daar’, in de rest van de wereld.

De tweede plaats is voor Roelof van Laar (PvdA) en de derde plek voor Sjoerd Sjoerdsma (D66). Een van de weinige vrouwen die punten scoorde, was Agnes Mulder (CDA). Op de vraag wat zij gaat doen om ook dit jaar in de race te zitten, antwoordt ze dat ze onder meer doorgaat met het stimuleren van maatschappelijk verantwoord ondernemen. "Het moet bij bedrijven goed doorkomen. Sommige mensen zeggen dat bedrijven geen moraliteit hebben, maar dat hebben ze wel. Het zijn gewoon mensen, als u en ik."

Belangenkwestie
Van Ojik spreekt over de transitie van ontwikkelingshulp naar handelsrelaties. "Ik denk dat het politieke debat over de belangen van ontwikkelingslanden steeds meer gepolariseerd is. Het debat is veel spannender dan het een lange tijd geweest is. Minister Ploumen zegt altijd tegen mij: 'je bent zo ouderwets, van het oude denken'. Nou dat blijf ik gewoon doen." Dat het debat nu veel politieker is, vindt hij niet erg. "In ontwikkelingslanden is veel veranderd, maar ook heel veel niet. Het is prima dat er kritische vragen zijn. Als je de belangen van ontwikkelingslanden maar wel meeneemt in je optreden."

Puntentelling
Het Fair Politics-programma van de FMS streeft ernaar dat politieke beslissingen in Den Haag en Brussel niet in strijd zijn met de belangen van ontwikkelingslanden. Eén van de manieren waarop de FMS dit wil bereiken is door de inzet van de Tweede Kamerleden op verschillende Fair Politics-onderwerpen te monitoren, zoals belastingen, grondstoffen en handel. Kamervragen, interrupties in Algemeen Overleggen, moties en initiatiefwetten worden beloond. 

Fair Politics houdt op de volgende wijze de puntentelling bij:
+ 1 punt voor schriftelijke vragen en interrupties tijdens debatten
+ 1 punt voor het vóór stemmen bij een ingediende motie.
+ 2 punten voor het indienen van een motie of amendement en + 2 punten extra indien de motie wordt aangenomen
+ 7 punten voor het indienen van een initiatiefnota over een relevant Fair Politics thema en + 3 punten extra indien aan de hand hiervan concrete maatregelen genomen worden.

Beeld: Erik-Jan van Kesteren

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons