Achtergrond

Fair Career sprekers liggen onder vuur

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het Fair Career Congres was ook dit jaar weer dé plek om kennis op te doen over duurzame carrières. OneWorld was er uiteraard bij met een stand en volgde daarnaast zelf ook verschillende workshops.


Sollicitanten hebben het niet makkelijk. De banen liggen niet voor het oprapen, zeker niet bij maatschappelijke organisaties. Toch doen veel mensen een poging om hun droombaan na te jagen. Op het Fair Career Congres netwerken deze carrièretijgers en volgen ze workshops.  OneWorld bezocht de cursus ‘Vergroen je cv’ en ‘Hoe val ik op tussen 600 sollicitanten?’. Het publiek maakte het de sprekers echter niet makkelijk.


Niks verbloemen op je cv
“Wat betekent duurzaam voor jou? Welke P (profit, prosperity, people en planet) drijft jou en waar wil je precies een bijdrage aan leveren?” Dit zijn slechts enkele vragen die Caroline Ligtenberg, loopbaancoach van de arbeidsorganisatie Change Factors, aan haar publiek stelt. Voor een groen en authentiek cv zijn de antwoorden op deze vragen volgens Ligtenberg cruciaal.


Ze geeft haar publiek een opdracht: bespreek met je buurman welke activiteit in je leven je echt ‘kicken’ vond. Daarna deel je meer: hoe je betrokken raakte, hoe je deed wat je deed, hoe je je daarbij voelde en wat dit bijdroeg aan de samenleving. De loopbaancoach meent dat mensen die praten over deze onderwerpen hun talent, waarde en ambitie vinden. “En deze aspecten zijn weer heel belangrijk voor je cv”, vervolgt Ligtenberg. “Daarnaast moet je niks verbloemen op je cv, je moet alleen jezelf laten zien en dus ook minder leuke baantjes benoemen.”


Authentiek
“Wat is er precies groen aan deze tips?” stelt een deelnemer tegen het einde van de workshop. Ligtenberg: “De tips zijn inderdaad algemeen. Dat komt omdat iedereen andere wensen en doelen voor ogen heeft. Maar ik zal nog veel meer tips naar jullie toesturen, die wellicht meer aansluiten op specifieke groene vragen.” Het publiek neemt daar geen genoegen mee. “Wat is dan het verschil met normale tips voor je cv en groene tips?” Ligtenberg: “Die is er niet, al is het wel heel belangrijk dat je voor sollicitaties bij maatschappelijke organisaties je vrijwilligerswerk benoemt en toelicht. Maatschappelijke organisaties willen weten wat duurzaam voor jou betekent, waar commerciële bedrijven daar minder interesse in hebben.” Een dame uit het publiek vult haar aan: “Een groen cv is een cv dat spreekt vanuit je hart. Het is authentiek.”


Zelfanalyse
De deelnemers stromen na deze workshop gelijk door in de volgende: ‘Hoe val ik op tussen 600 sollicitanten?’. Patrick Waardijk, directeur van de uitzendorganisatie Zendt, legt deelnemers uit waar recruiters op letten en hoe sollicitanten zich het beste kunnen voorbereiden. “Je begint bij de zelfanalyse. Je moet weten waar je goed in bent, waar je energie van krijgt en waar je ambitie ligt. Hieruit ontstaat je kernboodschap, die je in je cv, motivatiebrief en gesprek moet gebruiken.” Iemand uit het publiek vraagt of die uitleg wat concreter kan. Waardijk: “Je vindt deze informatie in je verleden. Als je weet waar je toen goed in was, wat je hebt bereikt en wat je leuk vond, dan kun je met die informatie een toekomstplan maken.”


Stilzitten
De directeur van Zendt zegt dat een organisatieanalyse ook nuttig is. “Je moet weten waar je wilt gaan werken en welke bedrijven vacatures die bij jou passen open hebben staan.” Een jongen uit het publiek is het daar niet mee eens: “U doet net alsof sollicitanten het voor het kiezen hebben, maar dat hebben we niet. Onze droombanen zijn al vervuld, waardoor wij slechts banen krijgen die in de richting  van onze droombaan komt. Past uw theorie wel bij de huidige situatie?” Waardijk meent dat je inderdaad altijd een plan b moet hebben. “Werken voor een baan in dezelfde richting kan je helpen om je lange termijn doel te behalen. Stilzitten is sowieso nooit de oplossing.” De directeur sluit zijn workshop af met tips over cv’s en communicatie met recruiters.


Hoewel ook deze workshop afloopt, is er voor deelnemers nog genoeg ruimte voor vragen aan de sprekers. Niet in de zaal, maar op OneWorlds groene banken. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons