De Maasai worden al sinds 1992 gedupeerd, toen safaribedrijf Ortello Business Corporation (OBC) uit de Verenigde Arabische Emiraten een exclusieve jachtvergunning werd verleend op het land waarop Maasai al generaties lang in hun levensonderhoud voorzien als rondtrekkende veehouders. In 2009 werden meer dan 3000 overwegend vrouwen en kinderen verdreven en een grote hoeveelheid vee gedood en afgevoerd, bericht Cordaid. In 2013 wilde de Tanzaniaanse overheid 40.000 Maasai dwingen tot verhuizing om 1500 vierkante kilometer land te kunnen verkopen aan OBC. Onder internationale druk zag de Tanzaniaanse president daarvan af maar afgelopen januari zijn weer 3000 Maasai dakloos geworden en berooid door de autoriteiten.

In de aangenomen resolutie is niet alleen fel uitgehaald naar geweld tegen de Maasai, maar ook naar de wijdverbreide praktijk van landroof in het algemeen, het grootschalig door de overheid geven van een andere bestemming aan gemeenschapsgrond zonder rekening te houden met lokale bewoners.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief