Na lange tijd klinkt er weer muziek in de straten en concertzalen van de provincie Khyber Pakthunkhwa in Pakistan. Vanaf 2002 verbood een coalitie van religieus-politieke partijen, met steun van de Taliban, alle culturele activiteiten. Maar de tijden zijn aan het veranderen nu de provinciale overheid de druk van de Taliban kan weerstaan.

Volgens Sher Dil Khan, directeur van de provinciale vereniging van cd-winkels, vernietigde de Taliban  tussen 2002 en 2008 meer dan  600 muziekwinkels. Ook bedreigde de terreurbeweging verschillende zangers en vermoordde ze in 2009 de danseres Shabana en de zanger Ghani Dad. Onder druk van het Pakistaanse leger en met steun van de Noord-Amerikaanse troepen verbetert sindsdien het gewelddadige klimaat. Zo opende de provinciale overheid kort geleden zelfs een kunstacademie voor jongeren die geïnteresseerd zijn in zang, dans of het bespelen van muziekinstrumenten.

Foto: cc

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief